Головна Новини Світ Німеччина Меркель – на низькому старті: що чекає відносини Німеччини та України після її відходу
commentss НОВИНИ Всі новини

Меркель – на низькому старті: що чекає відносини Німеччини та України після її відходу

Експерти розповіли, які наслідки несе рішення Меркель залишити свій пост

4 лютого 2021, 18:16
Поділіться публікацією:

Німецький канцлер Ангела Меркель цього року покине свій пост. Вона вже не раз про це говорила... Що чекає відносини Німеччини та України після відходу Меркель? "Коментарі" знають відповідь.

Меркель – на низькому старті: що чекає відносини Німеччини та України після її відходу

Ангела Меркель. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Епоха Меркель, дійсно, наближається до кінця"

Експерт-міжнародник, кандидат політичних наук Олександр Мішин зазначає: "Епоха Меркель, дійсно, наближається до кінця. І для України важливо, щоб її послідовники продовжили курс, дружній для Києва".

Мова, за словами експерта, йде про підтримку тісного і постійного діалогу найвищого рівня за такими темами, як протидія російській агресії, відновлення миру на Донбасі в рамках роботи Нормандського формату й усунення наслідків бойових дій, деокупація Кримського півострова.

"З геополітичних тем, звичайно, в фокусі — майбутнє "Північного потоку-2". Для України також завжди була важлива німецька підтримка в просуванні реформ, особливо в питаннях енергоефективності, модернізації економіки, децентралізації", — підкреслює Олександр Мішин.

Якими будуть рішення німецького керівництва після виборів у вересні 2021 року буде прямо залежати від параметрів коаліції в Бундестазі і тексту коаліційної угоди, впевнений експерт.

"На поточний момент часу партія Меркель ХДС (Християнсько-демократичний союз) / ХСС (Християнсько-соціальний союз) залишається лідером електоральних уподобань німців. І її популярність поступово зростає. Навіть не дивлячись на те, що у вищому партійному керівництві "Союзу" були проблеми з політичним трансфертом. Спочатку Меркель повинна була замістити Аннегрет Крамм-Карренбауер, яка доброзичливо налаштована до України. Але після політичної кризи в Тюрінгії вона відмовилася від лідерства в партії. У січні 2021 року новим лідером ХДС / ХСС став Армін Лашет, і він заявляє про спадкоємність курсу Меркель у відношенні до України і підтримки її євроінтеграційних прагнень", — пояснює Олександр Мішин.

Найцікавіше, за його словами, питання — який результат на виборах покажуть ще дві партії: СДПН і Союз90 / Зелені.

Андрій Мішин пояснює: "Є ймовірність, що саме Зелені можуть увійти до складу нового уряду. І це буде істотно впливати на коаліційну угоду. Програма цієї партії дружня для України. Якщо вони теж отримають владу, то для нас можуть бути додаткові позитивні імпульси в зміцненні двосторонніх відносин. Адже Зелені засуджують політику російського втручання в різних регіонах світу — і виступають за відновлення територіальної цілісності України".

"Різких змін в україно-німецьких відносинах бути не повинно"

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова нагадує, що восени 2021 року в Німеччині пройдуть вибори в парламент.

"Виходячи із заяви чинного канцлера ФРН Ангели Меркель про те, що вона не буде претендувати на новий термін, всі намагаються змоделювати, хто стане кандидатом від ХДС. Ясність з'явиться лише на з'їзді партії, коли буде обраний новий глава, — зазначає Олександра Решмеділова. — Поки новим головою ХДС обрали Арміна Лашета. Він отримав трохи більше половини голосів підтримки (521 голос з 1001). Він, швидше за все, продовжить курс Меркель, бо славиться своєю обережністю і не схильний до "різких розворотів"... Підтримку свою він отримав не відразу. Була конкурентна боротьба".

Іншими претендентами на пост глави ХДС були заявлені ексглава парламентської фракції Фрідріх Мерц, а також голова комітету бундестагу з питань зовнішньої політики Норберт Реттген. У першому турі голосування жоден з претендентів не отримав більшості, був призначений другий тур.

"Питання України відноситься до зовні політичних питань, тому варто спостерігати за діями і заявами Реттген", — вважає Олександра Решмеділова.

Вона підкреслює, що популярність ХДС залежить від того, як пройде вакцинація, а також від рішень з інших актуальних питань.

"Меркель вже пішла на свіжі санкції проти РФ. А значить "Північний Потік-2" їй фіналізувати не вдасться. Так само як і вирішити ситуацію на Донбасі, — зазначає аналітик. — На виборчий період в Німеччині першу скрипку в прийнятті ключових рішень, за логікою, займе Париж і Макрон. Так само, як на період зміни Олланда на Макрона локомотивом була Меркель".

На думку Олександри Решмеділової, різких змін в україно-німецьких відносинах бути не повинно. "Швидше за пріоритетність українських питань буде нижче, а домінувати будуть всередині німецькі питання і відносини з великими геополітичними гравцями", — резюмує аналітик.

Нагадаємо, Меркель заявила, що вакцинуватися від коронавірусу доведеться щороку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини