Головна Новини Світ Німеччина На місцевих виборах у Бранденбурзі партія Шольца попереду, але є тривожний нюанс
commentss НОВИНИ Всі новини

На місцевих виборах у Бранденбурзі партія Шольца попереду, але є тривожний нюанс

Ультраправі набирають вагу в Німеччині, як і по всій Європі

сьогодні, 08:12
Поділіться публікацією:

На місцевих виборах у німецькій землі Бранденбург лідирує Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) канцлера Олафа Шольца. Друге місце з невеликим відривом посідає ультраправа "Альтернатива для Німеччини" (AfD). Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляє "Reuters".

На місцевих виборах у Бранденбурзі партія Шольца попереду, але є тривожний нюанс

Німеччина. Фото: із відкритих джерел

У неділю у федеральній землі Бранденбург відбулися вибори до місцевого парламенту. Протягом усієї кампанії та напередодні голосування, СДПН відставала від "Альтернативи для Німеччини", але результати вселяють надію на перемогу партії Шольца над ультраправими. За попередніми офіційними результатами, опублікованими Державним виборчим комісаром, СДПН, яка керує землею навколо столиці Берліна з моменту возз'єднання у 1990 році, набрала 30,9% голосів, тоді як AfD – 29,2%.

За даними екзит-полу телеканалу ARD, три чверті виборців, які підтримали СДПН, зробили це не через переконання, а скоріше для захисту від ультраправої AfD. Як повідомляє ZDF, явка виборців зросла до 73% із 61% п'ять років тому.

На національному рівні СДПН набирає лише 15% порівняно з 25,7% на федеральних виборах 2021 року. Вона поступається AfD приблизно на 20% та опозиційним консерваторам на 32%.

У той же час, як пише Reuters, AfD все ще набирає обертів. За попередніми офіційними результатами, вона набрала 5,7 процентних пунктів від часу останніх виборів у Бранденбурзі у 2019 році.

Співголова політсили Тіно Хрупалла зазначив, що суттєвого приросту вдалося отримати завдяки стійкій позиції молодих виборців. Фактично Німеччина стала черговою країною Європи, де видно тенденцію, що ультраправі партії набирають вагу в ЄС.

Усі три партії (СНПН, "Зелені" та "Вільна демократична партія"), що входять до ідеологічно неоднорідної коаліції Шольца, і разом узяті, зараз мають близько 30%, що менше, ніж у консерваторів.

"Коаліція потрапила під вогонь критики через постійні суперечки та ставлення до імміграції. На колишньому комуністичному Сході багато виборців також критично ставляться до надання зброї Україні, щоб допомогти їй відобразити повномасштабне вторгнення Росії", — пише Reuters.

Новий лівий "Альянс Сахри Вагенкнехт" на виборах у Бранденбурзі посів третє місце з 12% голосів, випередивши консерваторів на 11,6%, що наголошує на постійних потрясіннях у політичному ландшафті Німеччини, які роблять прогнози складними.

"Зелені", — один із молодших партнерів коаліції Шольца на федеральному рівні, — набрали 4,1%, що менше 5% бар'єру, що дозволяє автоматично мати місця у земельному парламенті.

Результат іншого молодшого партнера з коаліції — "Вільних демократів" — виявився надто незначним, щоб бути відображеним в опитуванні.

Оскільки "Зелені" не змогли знову потрапити до земельного парламенту Бранденбурга, СДПН Войдке не може продовжувати коаліцію з ХДС та "Зеленими". Прогнози також свідчать, що СДПН та ХДС не мають більшості кожна самостійно.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Шольц може піти: хтось зібрався повалити його уряд.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини