Головна Новини Світ Німеччина Німеччина не зацікавлена в поставках Україні Gripen: стала відома причина
commentss НОВИНИ Всі новини

Німеччина не зацікавлена в поставках Україні Gripen: стала відома причина

Німеччина не зацікавлена в поставках Україні винищувачів Gripen, бо вони, на відміну від F-16, можуть нести ракети Taurus, відзначає Олексій Панич

29 травня 2024, 12:32
Поділіться публікацією:

Швеція була готова надати Україні винищувачі Gripen, але змінила своє рішення на прохання "партнерів". При цьому міністр оборони країни не уточнив, хто саме звернувся із таким проханням, лише наголосив, що рішення було прийнято в рамках роботи коаліції винищувачів.

Німеччина не зацікавлена в поставках Україні Gripen: стала відома причина

Gripen

Як відзначає член Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу Олексій Панич, про справжні причини такого рішення можна лише гадати. Серед них можуть бути, наприклад, обмежена кількість захищених летовищ в Україні, недостатня кількість систем ППО для їх захисту, чи неможливість суто технічно розмістити і F-16, і Gripen.

Проте, на думку експерта, ймовірно, причина зовсім в іншому, і на рішення Швеції вплинула Німеччина.

"Попросили німці, бо з Gripen можна запускати "Тауруси", а з F-16 — ні. Поки в нас немає Gripen, "Тауруси" нам насправді ні до чого, бо все одно під них немає платформи для запуску. А щойно "Гріпени" з'являться, і в нас з'явиться залізна підстава наполегливо просити "Тауруси" негайно — вже не для публіки, а по-серйозному, з суто військовими аргументами", -
відзначив Панич і додав, що такий розвиток подій точно не потішив би канцлера Олафа Шольца.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що міністр Швеції Пол Йонсон повідомив, що його країна вирішила наразі відмовитися від планів щодо поставки Україні винищувачів Gripen. За його словами, Швеція поставила на паузу свої плани, оскільки до неї із таким закликом звернися кілька країн. Він підкреслив, що таке рішення пов'язано з тим, що зараз основна увага приділяється впровадженню системи F-16.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини