Головна Новини Світ Німеччина Що спільного між Covid-19 та фіброзом і як вірус впливає на легені: розказали німецькі вчені
commentss НОВИНИ Всі новини

Що спільного між Covid-19 та фіброзом і як вірус впливає на легені: розказали німецькі вчені

Німецькі вчені дослідили, чому Covid-19 викликає рубцювання легеневої тканини

8 грудня 2021, 09:20
Поділіться публікацією:

Учені під керівництвом Лейфа-Еріка Сандера з лікарні Charite в Берліні розповіли, як Covid-19 впливає на легеневу тканину пацієнтів. Відомо, що після тяжкого перебігу хвороби вона рубцюється, потовщується і стає нееластичною. Про це пише dpa-international.

Що спільного між Covid-19 та фіброзом і як вірус впливає на легені: розказали німецькі вчені

Пандемія коронавірусу у світі продовжується, фото з відкритих джерел

Дослідження показують, що коли людина захворіла Covid-19, то в легенях відбуваються такі ж процеси, як й при ідіопатичному фіброзі легенів. У тканинах померлих пацієнтів під мікроскопом виявлено характерні ознаки важкого фіброзу. Тому в пацієнтів з тяжким перебігом Covid-19 часто розвивається гострий респіраторний дистрес-синдром (ГРДС).

"Майже у всіх постраждалих пацієнтів було виявлено значне пошкодження тканин. Більшість альвеол було зруйновано, а стінки альвеол мають значне потовщення. Ми також знайшли повсюдне відкладення колагену, основного компонента рубцевої тканини", – сказав Пітер Бур з Інституту патології в RWTH Аахенському університеті.

За словами вченого, легенева недостатність настає через два-три тижні після того, як з'являться перші симптоми. Тобто легеневу недостатність спричиняє не реплікація вірусу, а вторинною реакцією організму за участю імунної системи.

У легенях померлих хворих накопичувалися макрофаги — імунні клітини. У важких випадках Covid-19 макрофаги контактували з певними клітинами сполучної тканини. В результаті макрофагів стає більше, вони утворюють велику кількість колагену. Відповідно до результатів дослідження на клітинних культурах Sars-CoV-2 викликає неправильну реакцію макрофагів та "змушує" їх утворювати рубці на тканині.

"Отож, наші дані показують паралелі між Covid-19 та ідіопатичним фіброзом легенів. Це може пояснити, чому деякі з факторів ризику Covid-19 також є факторами ризику ідіопатичного фіброзу легенів. До них відносяться основні захворювання, паління, чоловіча стать і вік старше 60 років", — сказав Антуан-Еммануель Саліба з Інституту Гельмгольца у Вюрцбурзі.

Однак різниця між  Covid-19 та ідіопатичним фіброзом легенів є. Адже рубці від Covid-19 можуть розсмоктуватися.

Як повідомляв портал "Коментарі", Комаровський розповів, який штам коронавірусу найбільше загрожує Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини