Шольц пояснив, чому гарантії безпеки для України мають відрізнятись від членства в НАТО

Олаф Шольц підтвердив, що Україна має отримати гарантії безпеки, але вони мають відрізнятись від членства в НАТО

Будь-які майбутні гарантії безпеки для України, які запропонує об'єднаний Захід, мають відрізнятися від статусу європейських членів Північноатлантичного Альянсу. Як передає портал "Коментарі", таку заяву за підсумками саміту Європейської політичної спільноти у Молдові зробив канцлер Німеччини Олаф Шольц, пише "Reuters".

Олаф Шольц чітко дав зрозуміти, що на сьогоднішній день, коли в Україні триває повномасштабна війна. Говорити про повноцінне членство України в НАТО немає сенсу. Наразі, на думку Шольця, цивілізований світ має думати над тим, як підтримати Україну, допомогти Києву вистояти.

Відповідаючи на запитання щодо можливих гарантій безпеки для України, Шольц уточнив, що вони мають бути розроблені таким чином, щоб забезпечити Україні необхідну безпеку від загрози нападу.

Німецький канцлер наголосив, що ці гарантії мають одночасно стабілізувати Україну.

Президент Франції Емманюель Макрон, спілкуючись із журналістами, підтримав "сильніші, конкретніші, дуже чіткі гарантії безпеки" для України, додавши, що проведе переговори з цього питання із Шольцем у Потсдамі 7 червня.

"Ми маємо дати Україні довгострокову перспективу. Вкрай важливо, щоб саміт у Вільнюсі дав ці негайні гарантії", – цитує Макрона Reuters.

На саміті у Молдові президент України Володимир Зеленський назвав гарантії безпеки для України та сусідніх країн "дуже важливими". Він не лише посилався на напад РФ на Україну, а й попередив про "можливі напади на інші частини Європи".

Читайте також на порталі "Коментарі" - Байден розповів, на що може розраховувати Україна на саміті НАТО.

Також видання "Коментарі" повідомляло - Франція підтримає конкретний план вступу України до НАТО, але є нюанс.