Головна Новини Світ Німеччина Шольц звернувся з вимогою до Брюсселя: як це пов'язано з постачанням зброї в Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Шольц звернувся з вимогою до Брюсселя: як це пов'язано з постачанням зброї в Україну

Як повідомляє FT, Брюссель на вимогу Шольца перевіряє виконання членами ЄС постачання зброї Україні

16 січня 2024, 10:35 comments4047
Поділіться публікацією:

Брюссель проводить перевірку, скільки озброєнь країни-члени ЄС надали Україні після повномасштабного вторгнення Росії. Аудит пройде після заяв про те, що деякі країни не відправили стільки зброї, скільки могли. Як передає портал "Коментарі", про це пише рейтингове видання "Financial Times".

Шольц звернувся з вимогою до Брюсселя: як це пов'язано з постачанням зброї в Україну

Олаф Шольц. Фото: з відкритих джерел

Дипломатична служба ЄС, Служба зовнішніх дій (EEAS), проводить перевірку постачання зброї державами-членами після повномасштабного вторгнення Росії, повідомили FT три дипломати ЄС, поінформовані про плани. EEAS має намір подати свої висновки столицям країн перед самітом лідерів ЄС 1 лютого.

За словами одного з дипломатів, аудит спиратиметься на матеріали, подані державами-членами у відповідь на запити EEAS, які вже зустріли опір з боку деяких країн, які не бажають надавати повних даних.

Рішення про проведення перевірки надійшло за вимогою канцлера Німеччини Олафа Шольца минулого тижня підрахувати та порівняти військові поставки країн Києву. "Постачання зброї для України, заплановані на даний момент більшістю країн-членів ЄС, надто малі", — сказав він.

"Нам потрібен огляд того, який конкретний внесок зроблять наші європейські партнери на підтримку України цього року", — заявив Шольц.

Його коментарі перегукувались із приватними зауваженнями офіційних осіб інших країн ЄС щодо масштабів військових поставок, обіцяних іншими державами-членами.

Згідно з дослідженням Кільського інституту світової економіки, Німеччина взяла на себе найбільші зобов'язання ЄС щодо постачання зброї з точки зору вартості. Її зобов'язання, що становлять понад 17 млрд євро до 31 жовтня минулого року, приблизно вп'ятеро перевищують вартість зобов'язань Данії, що прямує за величиною донора.

Хоча висловлювання Шольца були витлумачені як закид іншим великим державам ЄС, таким як Франція та Італія, чиї військові зобов'язання значно менші, його публічний заклик до більшої прозорості був приватно підтриманий високопосадовцями в Брюсселі, які вважають, що деякі держави могли б надати Києву більше зброї у критичний момент конфлікту.

Читайте також на порталі "Коментарі" – через війну в Україні зростає напруженість у відносинах між Шольцем та Макроном: що сталося.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини