Головна Новини Світ Німеччина Всі карти на стіл: німців серед союзників України у війні з РФ тепер не буде
commentss НОВИНИ Всі новини

Всі карти на стіл: німців серед союзників України у війні з РФ тепер не буде

Офіційний Берлін продовжує на словах виступати за припинення російської агресії, але насправді не готовий цьому завадити

24 січня 2022, 07:50 comments1594
Поділіться публікацією:

Несподівано українсько-німецькі відносини виявилися гранично натягнутими після того, як слідом за командувачем ВМС Німеччини, віце-адміралом Кай-Ахімом Шенбахом за Росію заступився прем'єр Баварії Маркус Зедер, який висловився проти жорстких антиросійських санкцій. До цього варто згадати, що саме Берлін став головною країною ЄС, яка почала блокувати постачання Україні оборонного озброєння. Чому Німеччина почала різко ухилятися від прямої підтримки України, все виразніше натякаючи, що не хоче відкрито ворогувати з Росією, розбиралися експерти.

Всі карти на стіл: німців серед союзників України у війні з РФ тепер не буде

Бундестаг. Фото: DW

Щоб утримати економіку на плаву, ФРН потребує дешевих ресурсів та енергоносіїв

Для історика, журналіста та публіциста Павла Бондаренка не стала чимось незвичайним така позиція Німеччини.

"А чого ви хочете від німців? Дозвольте трохи розкрити таємниці їх "миролюбності". Сучасна Німеччина – це конгломерат земель типу Баварії (президент якої заявив, що Росія – партнер складний, але не ворог), Саксонія, Берлін, Саар, Вільна держава Тюрингія – всього 16. Чомусь забувають, що справжня назва цієї держави – Федеративна Республіка Німеччина. Усі ці міні-держави у державі мають різні інтереси з урахуванням традицій, особливостей економічного розвитку, географічного розташування тощо. Але населення їх має один величезний інтерес, який можна висловити одним словом "Не чіпайте мою порцію сосисок і кухоль пива". Там половина населення незадоволена тим, що "має годувати Східну Німеччину" (колишня НДР). Після Другої світової війни з відомих причин ФРН веде політику "миролюбності". Вона весь час покладалася на ядерну "парасольку" США та їхні війська. Звичка переросла у спосіб життя. Німеччина вже практично не має власної армії та флоту. Бронетанкові війська у жалюгідному стані. Справних машин набереться на хорошу нашу механізовану бригаду. Одну", – наголосив історик.

Він додає, те саме і з авіацією. ВПС Німеччини нараховують 88 старих винищувачів-бомбардувальників Panavia Tornado, випуск яких припинили у 1998 році, та 140 винищувачів Eurofighter Typhoon. І аж 18 вертольотів, на які можна навісити деяке озброєння типу блоків некерованих реактивних снарядів. Це все. Інші – рятувальні, розвідувальні, транспортні. До речі, технічний стан їх не кращий, ніж у танків. Для порівняння, одні із найслабших ВПС у Європі – українські – мають на озброєнні понад сотню бойових літаків. Загальна чисельність Бундесверу (сухопутні війська, ВПС і ВМС) – 183 тисячі, включаючи генералів, адміралів, писарів та військові оркестри.

"Останніми роками Німеччина за фактом відмовлялася сплачувати членські внески до бюджету НАТО на кшталт – бідні ми, але ви нас захищайте. Якщо зараз реальне протистояння з Москвою та її союзниками, доведеться відновлювати Бундесвер практично з нуля, а це божевільні кошти та зниження рівня життя населення. Євросоюз виявився палицею з двома кінцями. Дешева робоча сила із країн колишнього соціалістичного "табору" тисне на її ринок у Німеччині та провокує уповільнення зростання зарплат. Водночас економіка Німеччини традиційно експортно орієнтована та дуже чутлива до зовнішніх ринків", – зазначив Павло Бондаренко.

На його думку, щоб утримати економіку на плаву, ФРН потребує дешевих ресурсів та енергоносіїв. Ось тут є таємниця такого пієтету до Москви, яка ці енергоносії та ресурси дає. У той же момент у Росії багато чиновників-злодіїв, мільярдерів та їх блюдолизів, які охоче купують "Мерседеси". З іншого боку, зажирівши й обвалившись, Німеччина все ж таки не хоче втрачати впливу у ЄС. А там підтискають молоді країни зі Сходу, насамперед Польща, Чехія, Литва, які прагнуть зайняти місце у цій організації.

"Думаєте, чому Німеччина так вчепилася зубами у "Північний потік-2"? Тому що за фактом – це газопровід не в обхід України, а в обхід Польщі. Щоб вона залежала від російсько-німецького газу і була слухнянішою. Все це, напевно, усвідомили у Вашингтоні та Лондоні – не буде з німців вовни. Тому зробили ставку на створення прямої військово-політичної спілки Київ-Варшава-Лондон за неофіційного сприяння Вашингтоном та у перспективі участі Литви", – резюмував експерт.

Тепер ми точно знаємо, що Німеччина – союзник Росії

Політичний експерт Віктор Таран також вважає неправильним дивуватися та обурюватися нібито зраді німців.

"Чому ви обурюєтеся заявам німецького головнокомандувача Військово-морських сил? Особливо на тлі тотального блокування німцями постачання зброї в Україну та підготовки до сертифікації "Північного потоку-2"? Він чи не вперше публічно сказав правду, озвучивши просто те, що в головах німецьких політиків. Так, вони дійсно вважають, що Україну та Грузію не потрібно приймати у НАТО, Крим ніколи не повернеться в Україну, а Путін заслуговує на повагу і з ним потрібно терміново домовлятися. Тому що Німеччині потрібний стабільний дешевий російський газ", – зазначив експерт.

Віктор Таран вважає, що це все одно краще, ніж коли нам розповідатимуть про мир, дружбу, жуйку, домовляючись з Росією, як нас змусити політично капітулювати.

"Принаймні тепер ми точно знаємо, що Німеччина – союзник Росії. І за таких умов наступна зустріч у "нормандському форматі" нічого доброго нам не принесе. Потрібно сподіватися на себе, свою армію та тих союзників, які справою довели, що вони з нами. А таких достатньо. Тому тримаємо лад і спокій. Все буде Україна!" – наголосив експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — "нормандський формат" готується відновити роботу  що чекає на Україну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

1

24 січня 2022, 08:16

Они просто в первую очередь думают о своих интересах


Новини