Головна Новини Світ Німеччина Усі кроки "зробимо разом": чи вдалося лідерам Німеччини та США об'єднатися щодо "Північного потоку-2"
commentss НОВИНИ Всі новини

Усі кроки "зробимо разом": чи вдалося лідерам Німеччини та США об'єднатися щодо "Північного потоку-2"

Байден та Шольц намагаються продемонструвати всьому світові єдність їхніх країн

8 лютого 2022, 11:03
Поділіться публікацією:

Президент Джо Байден і лідер Німеччини прагнули виступити єдиним фронтом у понеділок, 7 лютого, у Білому домі, але, здається, залишається одна ключова проблема, незважаючи на їхні обіцянки єдності: майбутнє газопроводу "Північний потік-2". Про це повідомляє CNN.

Усі кроки "зробимо разом": чи вдалося лідерам Німеччини та США об'єднатися щодо "Північного потоку-2"

Канцлер Німеччини Олаф Шольц - фото з відкритих джерел

У Білому домі та в інтерв’ю телеканалу CNN "The Lead with Jake Tapper" канцлер Німеччини Олаф Шольц виявив явний розрив між собою та своїм американським колегою в питання щодо трубопроводу. Під час прес-конференції після зустрічі в Овальному кабінеті Байден чітко заявив, що проект не буде розвиватися, якщо Росія вторгнеться в Україну. За словами високопоставлених чиновників адміністрації, це позиція, яку він та американські чиновники займали тижнями, і вона була ключовим моментом обговорення з новим урядом Шольца.

Але сам Шольц відмовився навіть назвати проект під час прес-конференції і відмовився від зобов’язань зупинити нафтопровід у разі вторгнення – позиція, яка створює проблеми для його міністра закордонних справ під час візиту в Україну. В інтерв'ю CNN Шольц повторив свою клятву залишатися єдиними зі США, хоча знову ж таки не прояснив свої наміри щодо проекту "Північний потік-2".

"Усі кроки, які ми зробимо, ми зробимо разом. Як сказав президент, ми до цього готуємося. Ви можете розуміти і можете бути абсолютно впевнені, що Німеччина буде разом з усіма своїми союзниками і особливо Сполученими Штатами, що ми робимо ті самі кроки. У цьому не буде ніяких відмінностей", – сказав Шольц в інтерв'ю. 

Під час прес-конференції він зробив подібну обіцянку.

"Я говорю нашим американським друзям, ми будемо єдині. Ми будемо діяти разом, і ми зробимо всі необхідні кроки разом", — сказав він, переходячи на англійську, щоб висловити свою думку ширшій аудиторії американських чиновників, як демократів, так і республіканців, які висловили стурбованість бажанням Німеччини протистояти Путіну.

Сполучені Штати виступають проти газопроводу і чітко заявили, що зупинять його, якщо Путін вирішить вторгнутися.

"Якщо Росія вторгнеться, це означає, що танки або війська знову перетнуть кордон України, і тоді "Північного потоку-2" більше не буде. Ми покладемо цьому край", — сказав Байден в понеділок, 7 лютого 

Але Шольц відмовився уточнити, що він готовий зробити, щоб зупинити "Північний потік-2", сказавши лише, що Німеччина зробить ті ж кроки, що й Сполучені Штати, щоб покарати Росію.

Під тиском американського репортера про те, чи означає це зупинити "Північний потік", Шольц знову заперечив, здається, трохи закотивши очі на це запитання.

"Як я вже сказав, ми діємо разом. Ми абсолютно єдині, і ми не будемо робити різні кроки. Ми будемо робити ті самі кроки, і вони будуть дуже і дуже важкими для Росії, і вони повинні це розуміти", — сказав Шольц.

Як повідомляли раніше "Коментарі", федеральний міністр економіки Роберт Хабек заявив, що Німеччина хоче мінімізувати залежність від російського газу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Сергей

9 лютого 2022, 09:12

Нападение, оккупация и лагеря – Bild слил "мечты" Путина относительно Украины https://youtu.be/3WgfGcNiMVY


Новини