Головна Новини Світ Німеччина У Німеччині росіянина засудили до довічного: що відомо
commentss НОВИНИ Всі новини

У Німеччині росіянина засудили до довічного: що відомо

У Росії назвали вирок берлінського суду щодо їх громадянина політичним

15 грудня 2021, 18:05
Поділіться публікацією:

У Німеччині  56-річного росіянина засудили до довічного ув’язнення за вбивство грузина Зелімхана "Торніке" Хангошвілі у 2019 році. Про це пише The Guardian.

У Німеччині росіянина засудили до довічного: що відомо

Місце злочину у парку Берліна, фото з Twitter/AFP News Agency

15 грудня суд у Берліні виніс вирок за вбивство чеченського дисидента. Зелімхан "Торніке" Хангошвілі, який воював проти Росії під час другої чеченської війни на початку 2000-х. Хангошвілі помер від двох пострілів у голову з близької відстані в парку Кляйнер Тіргартен у 2019 році. Через це вбивство уряд вислав двох російських дипломатів, це викликало взаємну відповідь Росії.

"Вердикт, винесений у середу, ймовірно, посилить тиск на російсько-німецькі дипломатичні відносини, які вже переживають напруження через нарощування російських військ біля кордону з Україною. Відповідь нового уряду Німеччини на вирок буде розглядатися як перше випробування для канцлера Олафа Шольца та міністра закордонних справ Анналени Бербок, які пообіцяли відстоювати права людини", — йдеться у повідомленні.

Тоді затримали неподалік місця події росіянина. У затриманого були документи на ім'я 49-річного Вадима Андрійовича Соколова з Іркутська. Однак пізніше слідство встановило, що насправді з підробними документами в Німеччині перебував 56-річний Вадим Красіков. Родич затриманого у суді підтвердив, що то Красіков.

У суді під час засідання було повідомлено, що російські служби безпеки надали 56-річному Красікову фальшиву особу, підроблений паспорт і ресурси для виконання атаки 2019 року.

"Не пізніше червня 2019 року державні органи центральної влади Російської Федерації прийняли рішення про ліквідацію Торніке Хангошвілі у Берліні. Четверо дітей втратили батька, двоє братів і сестер – брата. Деякі ЗМІ припускають, що тут судять Росію або навіть Володимира Путіна. Це вводить в оману: на лаві підсудних тільки засуджений. Але наше завдання полягає в розгляді обставин злочину", – сказав суддя.

Красіков не буде мати права на автоматичне умовно-дострокове звільнення після 15 років. Федеральний прокурор Німеччини клопотав про вирок у вигляді довічного ув'язнення. Суд задовольнив клопотання.

Відомо, що чоловік вистрелив у голову загиблого з пістолета з глушником. А коли Хангошвілі вже впав на землю, то Красіков вистрілив йому у голову ще двічі. Свідки сказали, що бачили, як підозрюваний кинув велосипед, пістолет і перуку у Шпрее неподалік від місця події.

Посол Росії у Німеччині Сергій Нечаєв у середу заявив, що вирок берлінського суду є політичним.

"Ми вважаємо цей вирок упередженим і політично вмотивованим рішенням, яке чинить значне навантаження на і без того складні німецько-російські відносини", – сказав він.

Як повідомляв портал "Коментарі", серед викрадених піратами моряків можуть бути українці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини