Головна Новини Світ Німеччина Все ж таки це не чутки: що відбувається навколо питання допомоги Україні від Німеччини
commentss НОВИНИ Всі новини

Все ж таки це не чутки: що відбувається навколо питання допомоги Україні від Німеччини

Підтримка України з боку Німеччини опинилася під новим тиском

23 серпня 2024, 09:50
Поділіться публікацією:

Німецький уряд опинився під дедалі більшим тиском усередині країни, який вимагає припинити підтримку України й активніше домагатися переговорів, щоб спробувати покласти край війні з Росією. На фоні серйозних зіткнень щодо бюджету і зростаючих доказів того, що Україна стояла за вибухами газопроводів між Росією і Німеччиною, канцлер Олаф Шольц намагається розвіяти побоювання, що Берлін скоротить свою допомогу. Як інформує портал "Коментарі", про це пише The New York Times.

Все ж таки це не чутки: що відбувається навколо питання допомоги Україні від Німеччини

Німеччина. Фото: із відкритих джерел

Виступаючи в середу в Молдові, Шольц наполягав, що "Німеччина не припинить свою підтримку України" "стільки, скільки необхідно", і залишиться, за його словами, "найбільшим національним прихильником України в Європі". Але його трипартійний коаліційний уряд стає дедалі непопулярнішим і стикається з критично важливими державними виборами у вересні, на яких партії як вкрай лівих, так і вкрай правих, що закликають до припинення військової допомоги Києву, як очікується, виступлять добре.

Основний тягар для уряду, який може здатися паралізованим в ухваленні важливих фінансових рішень, — це конституційна вимога утримувати новий бюджетний борг на рівні не більше 0,35 відсотка ВВП.

Але уряд також може опинитися в скрутному становищі, якщо генеральний прокурор звинуватить українських чиновників у підриві трьох із чотирьох газопроводів Nord Stream між Росією і Німеччиною 2022 року.

Напруженість Німеччини з Україною більш конкретно стосується бюджету на 2025 рік. Міністр фінансів Крістіан Лінднер хоче уникнути підвищення податків і скоротити бюджет, який має бути майже збалансований законом.

Це обмеження чинило тиск не тільки на урядову допомогу Україні, а й на обіцянку Шольца, дану відразу після початку війни два з половиною роки тому Німеччині, зробити різкий стратегічний поворот і збільшити свої військові витрати.

Відтоді збільшені військові витрати Німеччини в основному покривалися спеціальним фондом у розмірі 100 млрд євро, поза регулярним бюджетом, який, як очікується, вичерпається до 2027 року. Лінднер наполягав на тому, щоб уряд більше не брав позики поза бюджетом для спеціальних проектів, таких як збільшення військових витрат.

Тільки минулої п'ятниці коаліція погодилася скоротити свій цільовий показник дефіциту бюджету на 2025 рік із 17 млрд євро (18,9 млрд доларів США) до 12 млрд євро після того, як початкові пропозиції розвалилися.

У рамках цієї угоди, як повідомила німецька газета Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, Лінднер у своєму листі припустив, що уряд заморозить нову військову допомогу Україні доти, доки не будуть профінансовані всі бюджетні ресурси.

Уже минулого місяця уряд вирішив скоротити фінансування України у 2025 році з 7,5 млрд євро до 4 млрд євро, стверджуючи, що дефіцит буде зумовлений очікуваним доходом від заморожених російських активів, які перебувають у Європі, згідно з планом, погодженим країнами Групи 7 на їхньому червневому саміті в Італії.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Німеччині дали чесну відповідь, що буде з підтримкою України після виборів у США.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини