Головна Новини Світ Великобританія Чому Стоунхендж можуть позбавити статусу всесвітньої спадщини
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Стоунхендж можуть позбавити статусу всесвітньої спадщини

ЮНЕСКО погрожує позбавити Стоунхендж статусу всесвітньої спадщини через тунель, який влада хоче побудувати під об'єктом

26 липня 2021, 14:50
Поділіться публікацією:

Стоунхендж — відому кам'яну споруду, розташовану в графстві Уїлтшир (Англія), можуть виключити зі списку об'єктів всесвітньої спадщини. ЮНЕСКО вже попередило про це владу Великобританії.

Чому Стоунхендж можуть позбавити статусу всесвітньої спадщини

Стоунхендж / Фото: Pixabay / Pixabay/Freesally

Видання The Guardian повідомляє, що Стоунхендж може втратити свій статус через дорожній тунель, який уряд хоче побудувати під об'єктом. Долю проєкту, на який міністр транспорту країни Грант Шаппс дав свій дозвіл ще минулого року, буде найближчими тижнями вирішувати Вищий суд.

Відомо, що будівництво тунелю, який частково б пролягав під Стоунхенджем, повинно було розвантажити автостраду А303, що зараз дуже завантажена.

Також ЮНЕСКО хоче перевірити ще кілька об'єктів зі списку всесвітньої спадщини Великобританії, тому що, на думку експертів, вони не отримують належної уваги та охорони. У цей список потрапили Вестмінстерський палац і Королівські ботанічні сади К'ю.

Нагадаємо, що в листопаді 2020 року Великобританія схвалила проєкт тунелю під Стоунхенджем вартістю 1,7 млрд фунтів стерлінгів. Міністр транспорту Грант Шаппс зазначив, що він поверне ландшафту Стоунхенджа первісний вигляд і скоротить час у дорозі. Але експерти не згодні з цим і вважають, що проєкт завдасть "незворотної шкоди" древньому місцю.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що безліч дослідників досі сперечаються, що ж являє собою Стоунхендж: спорудження древніх астрономів або найстаріше кладовище. Абсолютно точно відомо одне: його створили друїди в період неоліту, приблизно 9500 років до нашої ери. Які ще цікаві факти про цю пам'ятку потрібно знати? 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини