Головна Новини Світ Великобританія Нова броня для України: Як у Британії реагують на рішення дати танки Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Нова броня для України: Як у Британії реагують на рішення дати танки Україні

Про рішення передати танки Сунак повідомив Зеленському під час телефонної розмови 14 січня

14 січня 2023, 20:28 comments1024
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак в суботу, 14 січня, заявив про рішення передати танки Challenger 2 для української армії. Раніше керівники низки західних країн побоювались, що це переведе війну в Україні на новий рівень ескалації, пишуть "Коментарі".

Нова броня для України: Як у Британії реагують на рішення дати танки Україні

Цьогоріч таки відбудеться потужне поповнення танкового складу ЗСУ. Фото ВВС

Офіс очільника британського уряду повідомив, що "лідери країн обміркували поточний стан війни Росії в Україні". І Сунак заявив про готовність надати танки для Києва.

"Вони погодилися, що необхідно використати поточний момент із прискоренням глобальної військово-дипломатичної підтримки України. Прем'єр-міністр окреслив амбіції Сполученого Королівства щодо посилення нашої підтримки Україні, зокрема шляхом надання танків Challenger 2 та додаткових артилерійських систем", — йдеться в повідомленні.

Прем'єр-міністр і президент Зеленський привітали інші міжнародні зобов'язання в цьому ключі, зокрема пропозицію Польщі надати роту танків Leopard.

"Прем'єр-міністр підкреслив, що він і весь уряд Великої Британії будуть інтенсивно працювати з міжнародними партнерами, щоб швидко надати таку підтримку, яка дозволить Україні скористатися їхньою перевагою, виграти цю війну та забезпечити тривалий мир", — сказано в заяві пресслужби британського прем'єра.

Зеленський публічно подякував Ріші Сунаку за це рішення і завжди потужну підтримку з боку Великої Британії. А тепер вона стала непробивною й готовою до викликів.

"Рішення може бути значущим, але лише якщо за ним підуть інші західні країни", — аналізує новину про британські танки кореспондент ВВС з питань оборони Джонатан Біл.

На його думку, самі по собі ці танки навряд чи вплинуть на війну. Україна каже, що їй потрібні ще сотні танків і бронетехніки, щоб відвоювати території, які все ще утримуються Росією. Танки вважаються ключовими для наступальних військових операцій, якщо вони використовуються за підтримки артилерії, авіації та піхоти для захоплення території. Але без такої підтримки вони також можуть виявитися легкою мішенню.

"Challenger 2 британської армії вже понад 20 років, але він все одно буде найсучаснішим танком, який українці поставлять у бій", — зауважує Біл.

Вони забезпечать українським танкістам кращий захист і точнішу вогневу силу.

Згідно з інформацією BBC, початкове зобов'язання передбачає постачання в Україну близько десятка танків Challenger 2. Це — основний бойовий танк британської армії, що перебуває на озброєнні Королівських гусарських полків та Королівського танкового полку. Challenger, побудований наприкінці 1990-х років, спочатку був розроблений для боротьби з російською бронетехнікою. Але його нарізний ствол означає, що він використовує боєприпаси, відмінні від країн НАТО.

"Внесок Сполученого Королівства, звичайно, не змінить ситуацію. Але це перетинає важливу психологічну межу" – йдеться на шпальтах видання.

Досі західні країни неохоче постачали Україні найсучасніші танки. Але західна підтримка повільно еволюціонувала від надання лише зброї для оборонних цілей до складнішої зброї.

Опозиційна Лейбористська партія Британії підтримала рішення уряду надати Україні танки. Але тіньовий міністр оборони Джон Хілі розкритикував уряд за те, як він ставиться до заяв про підтримку України. Він сказав, що міністри "повинні вийти за межі окремих оголошень" і викласти план надання військової, економічної та дипломатичної підтримки цього року та на наступний рік.

"Оскільки наближається перша річниця вторгнення Росії, це допоможе українцям запевнитись, що Британія підтримуватиме їх стільки, скільки буде потрібно, і дасть Путіну сигнал, що для Росії ситуація піде гірше, а не краще", — йдеться в заяві тіньового міністра.

Як йшлося на порталі "Коментарі", ця угода може стати першим випадком, коли західна країна надасть Києву сучасні важкі бойові танки проти російської агресії.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини