Головна Новини Світ Великобританія Помер чоловік королеви Великобританії принц Філіп
commentss НОВИНИ Всі новини

Помер чоловік королеви Великобританії принц Філіп

Чоловікові королеви Єлизавети II було 99 років

9 квітня 2021, 14:20
Поділіться публікацією:

Принц Філіп, чоловік королеви Великобританії Єлизавети II, помер у віці 99 років, повідомив у п'ятницю Букінгемський палац.

Помер чоловік королеви Великобританії принц Філіп

"З глибоким сумом Її Величність королева оголошує про смерть свого коханого чоловіка, Його Королівської Високості принца Філіпа, герцога Единбурзького", — йдеться в заяві палацу.

Відомо, що принц Філіп помер сьогодні вранці у Віндзорському замку. Більше інформації в Букінгемському палаці обіцяли розповісти пізніше.

"Королівська родина разом з людьми по всьому світу сумує через його втрату", — сказано в повідомленні.

Герцог був госпіталізований в Лондонську лікарню короля Едуарда VII 17 лютого нинішнього року через те, що його самопочуття погіршилося. Пізніше в палаці підтвердили, що він лікувався від інфекції. 1 березня він був переведений в лікарню Святого Варфоломія, також в Лондоні, де лікарі продовжували лікувати інфекцію, а також проводити тестування на захворювання серця, які існували й раніше. Після операції на серці герцога виписали з лікарні в середині березня.

Філіп, відомий також під офіційним титулом герцога Единбурзького, був самим довготривалим британським чоловіком. Він одружився на тодішній принцесі Єлизаветі в 1947 році після залицяння, яке зачарувало країну, все ще не оговтавшись від руйнувань Другої світової війни.

За сім десятиліть своєї служби Філіп часто супроводжував королеву на урочистих прийомах і провів тисячі власних зустрічей. Колись він називав себе "найдосвідченішим у світі відкривачем меморіальних дощок", в той час, як королева вважала його своєю "постійною силою і провідником".

Герцог був відомий своїми необдуманими зауваженнями, які часто демонстрували дотепність, але іноді не потрапляли в ціль, іноді в ефектною манері. Філіп продовжував з'являтися на публіці й у свої 90 років, вийшовши на пенсію тільки в серпні 2017 року.

Він підтримував ряд благодійних починань і був пов'язаний приблизно з 800 організаціями. Він заснував програму Duke of Edinburgh Awards Scheme-програму розвитку молоді, яка діє більш ніж в 130 країнах і територіях по всьому світу.

Вийшовши на пенсію, Філіп більшу частину часу проводив в заміському маєтку королеви Сандрінгем. У наступні роки його іноді бачили на приватних сімейних урочистостях, таких як весілля герцога і герцогині Сассекських і принцеси Євгенії з Джеком Бруксбанком у Віндзорському замку.

Похилий вік Філіпа і його здоров'я в останні роки стали предметом пильної уваги з боку преси. У грудні 2019 року його відправили до лікарні в якості запобіжного заходу. Раніше він неодноразово потрапляв до лікарні з різних причин, в тому числі для заміни тазостегнового суглоба і лікування інфекцій сечового міхура.

Герцог народився в родині принца Філіпа Грецького і Датського на грецькому острові Корфу в 1921 році. Він покинув Грецію у віці 18 місяців разом зі своєю сім'єю, коли король Костянтин був змушений відректися від престолу після повстання розтягнутих війною збройних сил Греції. Сім'я переїхала спочатку в Париж, а потім, в 1928 році, в Англії.

У Філіпа було мандрівне дитинство, він здобував освіту у Великій Британії, Франції та Німеччини.

Він був морським офіцером і отримав безліч нагород за службу під час Другої світової війни, а після її закінчення, відродив колишню дружбу з Єлизаветою, яка швидко переросла в публічний роман.

Щоб одружитися, герцог відмовився від грецького титулу, став натуралізований британським підданим і взяв прізвище Маунтбаттен, що походило від його материнської лінії. Церемонія одруження відбулася у Вестмінстерському абатстві в 1947 році. У них з королевою Єлизавето четверо дітей: Чарльз, Анна, Ендрю та Едвард.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини