Головна Новини Світ Великобританія Що потрібно знати про нового прем'єра Великобританії Ліз Трасс: яких рішень чекати по Україні та Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

Що потрібно знати про нового прем'єра Великобританії Ліз Трасс: яких рішень чекати по Україні та Росії

Експерти звернули увагу як на позитивні сторони, так і на ризики у зв'язку з обранням Трасс на прем'єрську посаду

7 вересня 2022, 12:27 comments1032
Поділіться публікацією:

Новий прем'єр-міністр Великобританії Ліз Трасс, як і обіцяла, зробила перший дзвінок у новому статусі в Україну, переговоривши із президентом Володимиром Зеленським. Вона також прийняла його запрошення відвідати Україну. Про що говорять такі дії? Як далі розвиватимуться українсько-британські відносини? Що в цьому ракурсі чекатиме на Росію? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що потрібно знати про нового прем'єра Великобританії Ліз Трасс: яких рішень чекати по Україні та Росії

Ліз Трасс. Фото: з відкритих джерел

Важливим штрихом до портрета Трасс є те, що вона схильна до різкої зміни своєї позиції

Директор Київського інституту мирних досліджень, професор, політексперт Андрій Мішин розмірковує так:

"У зовнішньополітичній грі Лондона, насамперед щодо Росії, будуть ще більше підвищені ставки за максимальної військової підтримки Великобританією України. Однак є і нові ризики, і нові загрози глобальній безпеці".

Так, нагадує він, Ліз Трасс сказала, що вона не довго консультуватиметься з усім світом і готова натиснути ядерну кнопку.

"До того ж, – продовжує Андрій Мішин, – новий прем'єр не визначилась у питаннях співпраці чи суперництва з багатьма ключовими партнерами України, насамперед із Францією. Слід зазначити, що важливим штрихом до портрета Трас є те, що вона схильна до різкої зміни своєї позиції. Важливо, щоб у період її перебування на посаді англійського прем'єра – ця персональна якість не вплинула на загальний курс зовнішньої політики Великої Британії. Я в цьому випадку бачу неявну загрозу і чинному політичному режиму в нашій країні".

Загалом, констатує експерт, на ситуацію у світі все більше впливає турбулентність, що посилюється.

Ліз Трасс навіть радикальніший прихильник нашої країни, ніж її попередник

Директор аналітичного центру "Третій сектор", політолог Андрій Золотарьов зазначає, що після США саме Великобританія надавала та надає Україні найбільшу допомогу з початку широкомасштбанної російської агресії.

"Лондон без вагань постає як наш вірний союзник. До речі, саме підтримка України – чи не єдиний пункт діяльності тепер уже екс-прем'єра Бориса Джонсона, щодо якого був консенсус як серед його прихильників, так і серед опонентів. І навіть коли йшли праймериз у Консервативній партії з виборів наступника Джонсона, серед претендентів не було різночитань у питанні підтримки України. Мені здається, що Ліз Трасс навіть радикальніший прихильник нашої країни, ніж її попередник", – міркує експерт.

З іншого боку, наголошує Андрій Золотарьов, у Ліз Трасс дуже неоднозначна біографія.

"Вона здійснила чимало кульбітів. В юності очолювала відділення Ліберально-демократичної партії в Мертон-коледжі Оксфордського університету, дотримувалася республіканських поглядів. Була спершу затятою противницею Brexit (вихід Великобританії з Європейського союзу), а потім так само явною його прихильницею. Сподіватимемося, що щодо України її позиція не зміниться", – резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — це не роки: Данілов озвучив свій прогноз війни в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини