Головна Новини Світ Великобританія Що таке «хлорована курятина» із США і чи безпечно її вживати в їжу
commentss НОВИНИ Всі новини

Що таке «хлорована курятина» із США і чи безпечно її вживати в їжу

США хочуть експортувати в Європу м'ясо курки, яке миють в хлорі, щоб знищити бактерії

28 березня 2025, 15:34
Поділіться публікацією:

Британські перемовники активно ведуть переговори зі Сполученими Штатами щодо розширення торговельних зв’язків, намагаючись зменшити вплив можливих мит, які може запровадити Дональд Трамп. Одним із суперечливих питань у потенційній угоді є імпорт так званої "хлорованої курки" — продукту, який у США очищують діоксидом хлору для знищення бактерій.

Що таке «хлорована курятина» із США і чи безпечно її вживати в їжу

Хлорована курка

Хоча дослідження підтверджують безпечність цієї обробки, критики наголошують, що такий метод може сприяти зниженню стандартів гігієни на виробництві. Зокрема, британський політик Найджел Фарадж заявив, що підтримує можливість продажу американської курятини в межах угоди про вільну торгівлю. Водночас засновниця руху Save British Farming Ліз Вебстер наголосила, що британці цінують високі стандарти якості продукції та не хочуть їх знижувати.

Згідно з даними Європейської комісії , якщо ви з’їли велику кількість хлорованої курки – що еквівалентно 5 відсоткам ваги вашого тіла за один день – ви потенційно можете піддатися впливу шкідливих рівнів хімічної сполуки, відомої як хлорат.

"Довготривалий вплив хлорату в харчових продуктах, особливо в питній воді, є потенційною проблемою для здоров’я дітей, особливо тих, хто має легкий або помірний дефіцит йоду", – повідомляє Європейське агентство з безпеки харчових продуктів (EFSA).

Велике споживання хлорату в один день може бути токсичним для людини, оскільки воно може обмежити здатність крові поглинати кисень, що призводить до ниркової недостатності, тоді як хронічний вплив хлорату може перешкоджати поглинанню йоду.

Проте наразі немає доказів, що така курятина становить безпосередню загрозу здоров’ю.

Згідно з даними досліджень, ризик харчового отруєння у США значно вищий, ніж у Великій Британії, а хлорування не завжди ефективно знищує всі бактерії. Саме через це у 1997 році ЄС заборонив таку практику, вимагаючи дотримання суворих стандартів на всіх етапах виробництва.

Водночас у США хлорована курятина не маркується окремо, а обов’язкове зазначення країни походження м’яса вважається штучною перешкодою для експорту. Це ускладнює можливість британських споживачів дізнатися, як була оброблена продукція, яку вони купують.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав про продукти, які провокують рак.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини