Головна Новини Світ Великобританія Сьогодні стане відомо – хто замість Джонсона: які сподівання від нового прем'єра Британії
commentss НОВИНИ Всі новини

Сьогодні стане відомо – хто замість Джонсона: які сподівання від нового прем'єра Британії

Найбільше шансів зайняти місце Джонсона у міністра закордонних справ Ліз Трасс, яка вже зробила низку гучних заяв щодо війни в Україні та підтримки українського народу

5 вересня 2022, 12:27
Поділіться публікацією:

Сьогодні у Британії стане відоме ім'я нового прем'єра. Результати голосування оголосять близько 14:30 за київським часом. Зважаючи на все, місце Бориса Джонсона займе глава МЗС Ліз Трасс. Президент України Володимир Зеленський у своїй статті для видання Daily Mail висловив сподівання, що новий британський прем'єр, хоч би ким він був, продовжить підтримувати Україну. Які очікування від нового лідера Британії? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Сьогодні стане відомо – хто замість Джонсона: які сподівання від нового прем'єра Британії

Ріші Сунак та Ліз Трасс. Фото: із відкритих джерел

Британія стоїть не просто перед питанням чи підтримувати Україну так інтенсивно, а й перед вибором своєї подальшої ролі у світовій політиці

На думку політолога Андрія Окари, якщо новим прем'єром стане Ліз Трасс, як прогнозують багато хто, зокрема британська преса, то є сподівання, що інтенсивність відносин Британії та України не стане меншою.

"Скоріш за все вони збережуться на тому ж рівні, – прогнозує експерт. – Британія завжди вела свою політичну гру у складному клубку протиріч та стосунків. Чому Британія так самовіддано і послідовно підтримувала Україну, а прем'єр Джонсон, що йде, був другом України №1 у світі? Тут збіглося кілька чинників. Один із них – фактор історичної пам'яті. Україна зараз опинилася в тій же ролі, в якій Британія під час одноосібного протистояння Гітлеру 1940 року. І тодішній закон про ленд-ліз із боку США був спрямований саме на підтримку Великої Британії. Пізніше його дію поширили і СРСР. Другий чинник – вийшовши зі складу ЄС, Британія продовжує шукати своє місце у світі, у геополітичних розкладах".

За Джонсона, зазначає Андрій Окара, вимальовувалася цікава перспектива на майбутнє. Коли Британія могла бути одним із центрів регіональної інтеграції. Що різко підвищило її роль у світовій політиці.

"Йдеться про можливість за участю Британії як ядерної держави, країни, яка має місце постпреда в Раді Безпеки ООН, створити нову регіональну коаліцію, до якої увійшли б країни балто-чорноморського простору. Тобто колишнього великого князівства Литовського. А саме – Литва, Латвія, Естонія, Україна, можливо, Польща, а також постлукашенківська Білорусь. До цього гіпотетичного альянсу могли б приєднатися Туреччина, Румунія, Молдова та інші країни. Все це було сформульовано за Джонсона. Але один із головних центрів прийняття рішень у Британії – не уряд, а королівська родина. Яка, зважаючи на все, таку лінію підтримала. Чи зможе Ліз Трасс стати новою Маргарет Тетчер, чи продовжить вона лінію Джонсона та королівської родини? Можливості для неї для цього є", – вважає політолог.

Але є, зазначає він, і ризики. Адже зараз проти Британії грає багато різних сил у світі.

"Це не лише Росії, а й ті, кого ми вважаємо союзниками як України, так і Британії. Наприклад, певні еліти демпартії у США, а також континентальна Європа, – наголошує Андрій Окара. – Таким чином, Британія зараз стоїть не просто перед питанням чи підтримувати Україну далі так само інтенсивно, як за Джонсона, а й перед вибором своєї подальшої ролі у світовій політиці. Чи буде вона самостійним центром консолідації та світовою державою, як було протягом століть. Або тихою та затишною Англією, однією з багатьох країн, без серйозних амбіцій. Від того результату російсько-української війни багато в чому залежить майбутнє Британії як глобального гравця".

Ліз Трасс намагатиметься діяти так, щоб її згадували у контексті підтримки України не в тіні Бориса Джонсона

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що Ліз Трасс не лише буде, як публічно заявляла, підтримувати Україну та продовжувати політику, яку проводив Борис Джонсон. Експерту здається, що вона буде навіть ще послідовнішою і жорсткішою в контексті відносин до Росії. І побільшає допомагати Україні.

"Ліз Трасс – дуже амбітна людина. І навіть на підсвідомому рівні не захоче бути у тіні Бориса Джонсона, котрий став великим другом України. Найімовірніше, вона спробує зайняти своє, окреме місце у ракурсі протистояння російської агресії проти України. Саме тому, припускаю, вона робитиме навіть вагоміші речі у цьому ракурсі, ніж її попередник", – аргументує Віталій Бала.

Показовим є те, що продовжує він, що Ліз Трасс заявила, що у разі обрання її прем'єром, першим світовим лідером, якому зробить дзвінок у новому статусі, стане український президент.

"Тобто це заявка на те, що вона намагатиметься діяти так, щоб її згадували в контексті підтримки України не в тіні Бориса Джонсона", – констатує Віталій Бала.

Читайте також на порталі "Коментарі" — президент прямо натякнув на звільнення Криму: коли це може статися.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

4444

5 вересня 2022, 11:43

Бесплатный секс интересует? Здесь девушки и женщины хотят от тебя только секс, можешь убедиться в этом сам ----- https://ja.cat/pisy


Новини