Головна Новини Світ Великобританія У Британії з'явиться банкнота із зображенням Тюрінга: хто він такий і чим заслужив подібну честь (ФОТО)
commentss НОВИНИ Всі новини

У Британії з'явиться банкнота із зображенням Тюрінга: хто він такий і чим заслужив подібну честь (ФОТО)

Банкнота з'явиться в обігу 23 червня

26 березня 2021, 21:05
Поділіться публікацією:

Центральний банк Англії оновлює дизайн однієї з найбільш суперечливих купюр. Тепер на банкноті з номіналом в 50 стерлінгів буде знаходитися фотографія відомого вченого зі світовим ім'ям, математика Алана Тюрінга. До широкого загалу купюра потрапить в червні цього року, в день народження винахідника.

У Британії з'явиться банкнота із зображенням Тюрінга: хто він такий і чим заслужив подібну честь (ФОТО)

Алана Тюрінга зобразять на 50 стерлінгах. Фото: Банк Англії

Варто відзначити, що банкнота буде виготовлена не з паперу, а з полімеру. Також крім оновленого дизайну вона отримає нові ступені захисту, що не дозволить шахраям з колишньою легкістю підроблювати гроші.

У Британії з'явиться банкнота із зображенням Тюрінга: хто він такий і чим заслужив подібну честь (ФОТО) - фото 2

Як повідомляють представники Банку, 50-стерлінгова купюра "завершує" загальне оновлення сучасних британських грошей. Незабаром англійці повністю перейдуть на полімерні банкноти.

Цікаво, що Алана Тюрінга оцінили навіть вище, ніж одного із найзнаменитіших світових політиків Вінстона Черчилля. Портрет одіозного прем'єр-міністра Великобританії красується лише на 5 стерлингах — також полімерних і оновлених.

У Британії з'явиться банкнота із зображенням Тюрінга: хто він такий і чим заслужив подібну честь (ФОТО) - фото 3

Фігура Тюрінга довгий час вважалася неоднозначною, хоча його вчений талант, безсумнівно, визнаний багатьма. У багатьох наукових працях можна зустріти епітет "батько математики", яким нагороджують Алана Тюрінга. Також багатьом відомий його внесок в перемогу у Другій світовій війні. Саме цей вчений очолював групу, яка займалася розшифровкою німецького апарату "Енігма", із допомогою якого нацисти обмінювалися закодованими листами.

У Британії з'явиться банкнота із зображенням Тюрінга: хто він такий і чим заслужив подібну честь (ФОТО) - фото 4
У Британії з'явиться банкнота із зображенням Тюрінга: хто він такий і чим заслужив подібну честь (ФОТО) - фото 5

Після закінчення військових дії Тьюринг працював над можливістю створити комп'ютер. До слова, винахіднику таки вдалося зібрати машину, яка мала невеликий обсяг пам'яті і навіть виконувала найпростішу програму. Крім цього відомі його роботи в області біології.

Однак його життя було недовгим. У віці 41 року Алан Тюрінг закінчив життя самогубством — через примусове медикаментозне лікування від гомосексуалізму, яке широко практикували в минулому столітті. Він був названий злочинцем за свій зв'язок із чоловіками. Цікаво, що уряд Великобританії виправдав його лише вісім років тому  у 2013-му.

Про Алан Тюрінга вийшло чимало книг і фільмів. Одним із найбільш яскравих справедливо вважається "Гра в імітацію". Роль Тюрінга в цій картині віртуозно виконав британський актор Бенедикт Камбербетч.

У Британії з'явиться банкнота із зображенням Тюрінга: хто він такий і чим заслужив подібну честь (ФОТО) - фото 6

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, які монети часів СРСР колекціонери можуть купити за сотні тисяч гривень.

Також на порталі знайдеться зображення української монети номіналом в 1 копійку, яка також може принести своєму власникові цілий статок після продажу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини