Головна Новини Світ Великобританія Україна може опинитися у центрі нового союзу на чолі з Британією: експерти оцінили вірогідність
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна може опинитися у центрі нового союзу на чолі з Британією: експерти оцінили вірогідність

Великобританія на рівні зі США стає головним союзником України у протистоянні з Росією

23 січня 2022, 12:50 comments1034
Поділіться публікацією:

Великобританія працює над розвитком нових тристоронніх зв'язків з Україною та Польщею. Про це заявила під час промови в Сіднейському Lowy Institute міністр закордонних справ Великобританії Ліз Трасс. Заява зроблена на тлі збільшення військової підтримки України з боку Великобританії та посилення риторики англійців щодо РФ. Про що свідчить така політика Великої Британії? Чому це важливо для України? Портал "Коментарі" з цими питаннями звернувся до експертів.

Україна може опинитися у центрі нового союзу на чолі з Британією: експерти оцінили вірогідність

Прапори України та Великобританії. Фото: Інтерфакс

Британія підкріплює свою риторику щодо підтримки України у протистоянні російській агресії конкретними діями

Аналітик українського Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков наголошує, що британський уряд виявляє рідкісну, як за нинішніх часів, якість. А саме – намагається дотримуватися практично того, що прописано у стратегічних урядових документах.

"У березні 2021-го у Британії вийшов загальноурядовий стратегічний документ, де чітко було сказано: попри вихід із Європейського Союзу, а також на те, що Британія не є наддержавою (має лише 2% світового ВВП), вона відіграватиме активну роль на міжнародній арені у ракурсі формування нового світопорядку. У тому числі протидії політиці ревізіонізму в Євразії. Причому як на основі наявних форматів, так і за допомогою нових механізмів", – зазначає аналітик.

На його думку, все, що Великобританія робить останнім часом стосовно українсько-російського конфлікту, чудово вкладається у відповідний документ.

"При цьому я не називав би союзом ідею про розвиток нових тристоронніх зв'язків між Великобританією, Україною та Польщею. Це радше консультативний, координаційний механізм. Союз – це формальні зобов'язання захищати іншу сторону, якщо на неї нападуть. Британія не демонструє готовності надавати такі зобов'язання. До того ж має такий потенціал, щоб відповісти на ескалацію по периметру українсько-російського кордону", – пояснює Микола Бєлєсков.

При цьому, наголошує він, Британія підкріплює свою риторику щодо підтримки України у протистоянні російській агресії конкретними діями. Серед них – оперативні поставки в Україну з Великобританії на цьому тижні 2 тисяч протитанкових гранатометів NLAW.

"Це значно збільшує ціну для РФ за можливе розширення масштабів агресії, – упевнений аналітик. – До того ж допомагає не лише діяти в рамках окресленої стратегії, а й робити це на контрасті з Європейським Союзом. Який виявляє куди більшу стриманість (за винятком низки країн Східної Європи) у підтримці України у протистоянні з Росією. А Великобританія, що вийшла з ЄС, демонструє переваги того, що ні з ким не узгоджують свої дії, проводячи їх швидко та рішуче. Схоже, кейс українсько-російського протистояння, схоже, обраний урядом Великобританії як один із ключових у їхній зовнішній політиці. Щоб продемонструвати нову якість Брекзиту та показати себе у новому світлі".

Микола Бєлєсков припускає, що такі дії Великобританії можуть відіграти певну роль, щоб запобігти розширенню масштабів російської агресії проти України.

"Особливо, якщо Великобританія не обмежиться, наприклад, лише цим тристороннім механізмом (Лондон-Варшава-Київ), а йтиметься про консультації, наприклад, на рівні Великобританія-Бухарестська дев'ятка-Україна. Це вже виглядатиме як ситуативна коаліція, – зазначає аналітик. – Хотілося б, звісно, паралельно з такими діями Великобританії бачити збільшення підтримки й із боку США. Але Штати поки що намагаються робити більший акцент на загрози санкцій і риторичну, а також точкову підтримку. Також важливим є підключення не тільки Польщі, а й інших країн Східної Європи до більш активного протистояння російській агресії".

Великобританія, користуючись можливістю, починає активно просувати свій проєкт

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов впевнений, що ми бачимо один із перших яскравих проявів імперського проєкту Великобританії – першого після виходу з Євросоюзу.

"21-е століття – століття імперій. Кожна велика країна намагається поновити свої імперські амбіції. І Велика Британія, користуючись можливістю, починає активно просувати свій проект "Тримор'я"", – зазначає Олег Жданов.

Зазначимо, що "Ініціатива трьох морів" (ІТМ), також відома як "Балто-Адріато-Чорноморська ініціатива" (БАЧІ) або "Тримор'я", є об'єднанням 12 держав Європейського союзу, розташованих у Центральній і Східній Європі. Територія країн-учасниць має вихід до Адріатичного, Балтійського та Чорного моря. В ІТМ зараз входять Австрія, Болгарія, Угорщина, Латвія, Литва, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія, Хорватія, Чехія й Естонія.

"Але вісь будується явно трохи довшою, а саме – Лондон-Анкара, – вважає Олег Жданов. І до неї можуть приєднатися також Україна, Грузія та Азербайджан. Якщо Лондону це вдасться, то виявиться, що між Європою та Азією існує своєрідний митний бар'єр".

На думку експерта, це важливий союз, який може розмістити стратегічний розклад на Євро-Азіатському континенті. І мова тут точно не лише про Україну та Польщу.

"Це робиться не на противагу США, які також активно зміцнюють зв'язки й з Україною, і з Польщею. Адже і Великобританія, і Штати – країни англо-саксонського клубу. Тому, гадаю, дії узгоджені. Просто британці беруть на себе основну роль щодо створення нового союзу", – пояснює Олег Жданов.

Він впевнений, що Україна отримує суцільні вигоди від можливого нового об'єднання.

"Йдеться про вибудову нової системи колективної безпеки. Будь-який договір про той чи інший союз обов'язково включає питання безпеки, – наголошує експерт. – Друге – ми отримуємо економічні зв'язку із країнами, які ввійдуть до союзу. Що дає можливість розвиватися у колективній економічній спільноті (а це завжди набагато легше і простіше, ніж виживати поодинці). І з РФ розмовлятимуть вже не Україна віч-на-віч, а країни нового союзу, нового об'єднання, як би його не назвали. А, як відомо, гуртом і батька легше бити. Ще одна аналогія – відома притча про прутики, які по одному зламати можна, а якщо вони разом в умовному вінику, то практично неможливо".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Великобританія веде переговори з Україною про постачання ракет класу "земля-земля".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини