Головна Новини Світ НАТО Чи стане Польща на захист Литви при нападі Росії: пояснення Дуди
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи стане Польща на захист Литви при нападі Росії: пояснення Дуди

Анджей Дуда вважає, що недотримання статті 5 договору НАТО при нападі Росії означатиме розпад всього альянсу.

15 квітня 2024, 14:55
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що його країна виконає свої зобов'язання щодо колективної оборони, які передбаченні статтею 5 договору НАТО, якщо Росія почне вторгнення в Литву. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інтерв'ю Дуди для видання LRT.

Чи стане Польща на захист Литви при нападі Росії: пояснення Дуди

Президент Польщі Анджей Дуда. Фото з відкритих джерел

Під час розмови з журналістами Анджея Дуду запитали, чи буде захищати Польща Литву у разі нападу Росії, адже існують нібито деякі юридичні обмеження за якими можна не виконувати зобов'язання НАТО щодо колективної оборони.

"Литва, і Польща є членами НАТО, є чіткі зобов’язання за статтею 5. Тому я твердо заявляю, що мені важко уявити ситуацію, в якій у разі нападу на Литву вона не отримала б допомоги від НАТО, в тому числі від Польщі", — сказав Дуда наголошуючи, що має на увазі військову допомогу.

Польський президент додав, що порушення зобов'язань щодо колективного захисту стали б "катастрофою" та означали б "розпад альянсу".

В інтерв'ю Дуда також відповів на питання щодо мирних переговорів між Україною та Росією. За словами президента Польщі, наразі такі переговори відсутні, а інтереси Варшави збігаються з українськими, тобто відновити повний контроль над окупованими територіями.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Литва заявила про готовність розібрати свої старі теплові електростанції на деталі, щоб передати їх Україні. Таким чином, литовський уряд хоче допомогти Україні у відновленні енергетичного сектору після кількох масованих атак Росії.

Також "Коментарі" писали про Володимира Зеленського, який розповів, чи підтримує введення військ НАТО в Україну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини