Головна Новини Світ НАТО Членство у НАТО в обмін на території: у чому небезпека такого сценарію
commentss НОВИНИ Всі новини

Членство у НАТО в обмін на території: у чому небезпека такого сценарію

Останнім часом ведуться розмови про те, що Україна може стати членом НАТО в обмін на окуповані території

4 серпня 2024, 00:30 comments1015
Поділіться публікацією:

Одним із пунктів мирних угод про завершення війни може бути пункт про автоматичний вступ України до НАТО у межах територій, які контролюють Сили оборони, вважає політичний експерт Валерій Клочок.

Членство у НАТО в обмін на території: у чому небезпека такого сценарію

Україна і НАТО залишаються стратегічними партнерами. Фото з відкритих джерел

"Аналогічну ініціативу ще у 2023 році озвучував колишній генсек Північноатлантичного альянсу Андерс Фог Расмуссен. Він активно співпрацює з українською групою, яка напрацювала безпековий компакт, який ліг в основу договорів про гарантії безпеки для України. Попри те, що Расмуссен тісно співпрацює з Офісом президента, озвучена ним ідея, щоби Україна стала членом НАТО без окупованих територій, була категорично відкинута офіційним Києвом. Тоді з’явилося чимало публікацій з поясненнями, чому це неможливо. І навіть були відповідні заяви Володимира Зеленського та Андрія Єрмака. Паралельно із пропозиціями Расмуссена була опублікована стаття американського генерала Джеймса Ставрідіса, який запропонував зупинити війну в Україні за корейським сценарієм. Його ідея також передбачала включення України до складу НАТО частиною території", — згадав Валерій Клочок.

Політолог відзначив, що озвучені раніше ініціативи Расмуссена і Ставрідіса зараз активно обговорюються, хоча проти такого сценарію виступає Китай, який наполягає на позаблоковому статусі України.

"Але, припустимо, і Пекін, і наші західні партнери погоджуються, щоби до складу Альянсу була включена частина України. У такому випадку статус НАТО не буде поширюватися на всю територію України. Це дуже небезпечна для України межа, яка підважує міжнародне право та створює загрози для відновлення територіальної цілісності у майбутньому. Приєднання до НАТО частини України фактично буде означати мовчазне визнання світом окупованих територій за Росією. Більшість українців наче як не проти такого сценарію, оскільки нещодавнє опитування КМІС показало, що 57% громадян погоджуються обміняти частину окупованих територій на членство України в ЄС і НАТО. Однак такий компроміс буде рівнозначний виконанню вимоги РФ, яка заявляє про готовність припинити війну в обмін на визнання на міжнародному рівні окупованих територій російськими", — наголосив політолог.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини