Головна Новини Світ НАТО Корейський сценарій для України: екс-командувач НАТО зробив несподівану пропозицію
commentss НОВИНИ Всі новини

Корейський сценарій для України: екс-командувач НАТО зробив несподівану пропозицію

Чим швидше Україна здобуде світ, тим швидше розпочнеться відновлення, в якому українці обженуть росіян за розміром економіки, каже екс-командувач НАТО Ставрідіс

13 листопада 2023, 08:00 comments4289
Поділіться публікацією:

Колишній командувач військ НАТО в Європі Джеймс Ставрідіс висловив думку, що Україні варто піти за "корейським сценарієм" завершення війни з Росією і розпочати переговори про укладення договору "земля за мир". Як повідомляє портал "Коментарі", про це Джеймс Ставрідіс написав у своєму авторському матеріалі для "Bloomberg".

Корейський сценарій для України: екс-командувач НАТО зробив несподівану пропозицію

Джеймс Ставрідіс. Фото: з відкритих джерел

Джеймс Ставрідіс зазначив, що Південна Корея перетворилася з спустошеної війною землі на 10-ту за величиною економіку світу. Але почалося це не одразу. Перше післявоєнне десятиліття було для Кореї часом стагнації, і лише допомога Заходу та реформи змогли запустити економіку.

Ставридис називає це першим уроком Корейської війни для України: тиснути на Захід, щоб отримати серйозну допомогу у відновленні. Додатковим позитивом для відновлення України є потенційна наявність сотень мільярдів доларів російських фондів під санкціями Заходу.

Другим важливим уроком для України є отримання залізних гарантій безпеки. У цьому випадку – це членство в НАТО. Це схоже на те, як Південна Корея набула статусу повноправного партнера США за договором у 1953 році.

Примітно, що Ставрідіс, як і колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен, не бачить проблем у тому, що Україна може стати членом НАТО без повної деокупації своїх територій. Він нагадує, що потенційна війна між НАТО та Росією можлива лише як колективне рішення всіх 32 членів альянсу, тому вона не розпочнеться автоматично, якщо Україна приєднається до НАТО до закінчення війни.

Третій та останній урок Кореї для України у викладі Ставридісу – необхідність змиритися "принаймні на деякий час" із російською окупацією південного сходу.

Читайте також на порталі "Коментарі" — військовий та зовнішньополітичний фронт: де найскладніша ситуація та що може змінитися.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини