Головна Новини Світ НАТО НАТО може розколотися: чи є для цього умови
commentss НОВИНИ Всі новини

НАТО може розколотися: чи є для цього умови

На думку Йоакім Паасіківі, є два ймовірні сценарії такого розвитку подій

7 квітня 2024, 21:50
Поділіться публікацією:

Підполковник швецької армії  Йоакім Паасіківі оприлюднив сценарій розколу НАТО. Він пов'язаний  з можливою війною проти РФ.

НАТО може розколотися: чи є для цього умови

Ймовірний конфлікт НАТО з РФ (фото з відкритих джерел)

"Якщо НАТО буде згуртованим – росіяни програють. Але є певні нюанси. Такий розвиток подій може перерости у глобальну ядерну війну. Це був би досить поганий день для всіх. Цього ніхто не хоче. Тож Росія використає загрозу ядерної глобальної або міжконтинентальної відплати, щоб спробувати розколоти НАТО. Якщо в НАТО немає згуртованості – немає статті 5", — сказав військовий  журналістам  LIGA.net

За словами військового аналітика, Росія  створює тиск на острови Шпіцберген в Арктиці. Це демілітаризований  архіпелаг, що належить Норвегії, проте  певні активності там має і РФ. Аби  врегулювати стан справ  є стара конвенція.

"Якщо росіяни спробують влаштувати провокації на Шпіцбергені – про що вони почали говорити кілька років тому – це стане викликом для тих членів Альянсу, які мають інтереси в Арктиці: США, Канади, Британії, скандинавських країн. Але чи буде це проблемою для Туреччини? Для Чорногорії? Для решти Альянсу? Це може стати одним із способів тиску на НАТО та спробою його розколоти", — говорить підполковник.

Інший варіант -  це можливість блискавичного нападу на країни Балтії в поєднанні з серйозними ядерними  погрозами. Як продовжив  аналітик, під час війни з окремими європейськими країнами  чи групою європейських країн РФ має більше шансів, аніж проти всього Альянсу за підтримки США.

"З новим президентом США. З угорським прем'єром Орбаном і словацьким прем'єром Фіцо, які повторюють [ідеї] Путіна в Євросоюзі та НАТО. Питання в тому, будемо ми єдині чи ні. Якщо ми єдині й Росія нападе на країну НАТО – вона програє. Можливо, з ядерною ескалацією, але програє. Це факт. Якщо ж їм вдасться зробити щось нижче "больового порогу" НАТО і ми не об’єднаємося, у них буде набагато більше шансів", — завершив експерт.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що Москва хоче захопити конкретне місто України

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини