Головна Новини Світ НАТО НАТО може стати пасткою: яке зобов’язання вимагатимуть від України союзники
commentss НОВИНИ Всі новини

НАТО може стати пасткою: яке зобов’язання вимагатимуть від України союзники

Україну можуть змусити гарантувати, що вона в жодному разі не повертатиме свої території військовим шляхом

сьогодні, 16:17
Поділіться публікацією:

Гіпотетично запрошення в НАТО може не бути для України пасткою, говорить член Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу Олексій Панич. При цьому він підкреслює, що пастка знаходиться не в запрошенні, а в інших двох деталях.

НАТО може стати пасткою: яке зобов’язання вимагатимуть від України союзники

Україна НАТО

За словами експерта, необхідно розуміти, на які території України будуть поширюватися якісь "тимчасові гарантії" окремих членів НАТО до завершення ратифікації протоколу про вступ, а також як буде прописано ставлення до українських територій, підконтрольних Росії.

"Визначення першого може передбачати протокольне виокремлення українських територій, підконтрольних Росії, з географічними координатами. І ось тут виникає головна пастка: "повернення цих територій Україні можливе тільки дипломатичним шляхом" (інакше Україна втягне НАТО у війну з Росією, а це те, чого НАТО хоче уникнути за будь-яку ціну). Бо з Росією "дипломатичним шляхом" означає "ніколи", допоки Росія не розвалиться", — відзначає Панич.

Тому, за його словами, гіпотетичне запрошення до НАТО може не бути пасткою для України в двох сценаріях. Перший — запрошення — це акт "політичної волі", а протокол про вступ України до НАТО буде оформлено лише після завершення бойових дій з Росією за адекватної допомоги Заходу — з виходом на кордони 2013 року.

"Це має сенс, якщо західні лідери на це наважаться", — підкреслив експерт.

Другий — запрошення і протокол про вступ не будуть жорстко обмежувати Україну в тому, щоби вона чітко окреслила, які саме свої території вона не контролює, і зобов'язалася за жодних умов не повертати ці території військовим шляхом.

"Останнє — це той самий ганебний "мир в обмін на території". Як при цьому все юридично оформити так, щоби подальше відвоювання Україною своїх територій не втягувало НАТО у війну з Росією — завдання з двома зірочками для дипломатів. Але тут або є цей вузький прохід, або взагалі немає жодного", — відзначив експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що в США нібито ухвалили рішення змушувати Україну до переговорів з РФ у слабкій позиції.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини