Головна Новини Світ НАТО Названо справжні причини, чому Україну не беруть в НАТО
commentss НОВИНИ Всі новини

Названо справжні причини, чому Україну не беруть в НАТО

Як сказав в інтерв'ю "Главреду" дипломат Олександр Хара, Захід просто боїться Росію, тому і не приймає Україну в НАТО

1 липня 2024, 20:37
Поділіться публікацією:

Експерт Центру оборонних стратегій, дипломат Олександр Хара пояснив основні причини відсутності політичної волі для прийняття України до НАТО. Він зазначив, що нерішучість Альянсу щодо вступу України зумовлена страхом Заходу перед можливою ядерною реакцією Росії та небажанням вступати у війну з РФ.

Названо справжні причини, чому Україну не беруть в НАТО

Україна НАТО

"Так, абсолютно правильно. Незважаючи на те, що Фінляндія і Швеція стали членами НАТО. Фінляндія та Швеція — це понад тисячу кілометрів кордону, а це означає, що Балтійське море вже стало натівським. До того ж Фінляндія межує із Кольським півостровом, а там знаходиться "ядерний кулак" Російської Федерації, яким вона погрожує США. Тобто приєднання Фінляндії і Швеції додало спроможностей НАТО контролювати російські ядерні сили, а також впливати на те, що відбувається у північних морях та Арктиці. Тобто фактично Фінляндія в НАТО — це стратегічна поразка Росії", — підкреслив Хара.

Водночас, він звернув увагу на те, що особливої реакції Росії на це не було. Вона не натиснула на "кнопку". Навпаки, РФ перекидає сили з кордону з Фінляндією до України. Це не узгоджується з риторикою Москви про те, що наближення НАТО до кордонів РФ є екзистенційною загрозою, яка змусить її реагувати, додав дипломат.

Він вважає, що якщо Росія нічого не змогла зробити після вступу Фінляндії до НАТО, то після долучення України тим більше не зможе. Адже членство України в НАТО не змінить безпекове середовище для РФ так значно, як це зробила Фінляндія.

"Тут питання в тому, що Україна в НАТО означатиме, що вона не може бути під контролем Росії. А не те, що вона є загрозою для РФ чи буде готувати напад на російську територію і намагатися її окупувати. Зрозуміло, що це нераціонально. Крім того, НАТО в цілому виявилося небоєздатним. З’ясувалося, що, якщо буде конфлікт такої інтенсивності, як в Україні, у потужних європейських країн боєприпасів усього на кілька днів. Тому європейці аж ніяк не хочуть воювати і піддавати себе загрозі третьої світової війни із можливим застосуванням ядерної зброї", — пояснив Олександр Хара.

Отже, побоювання кремлівського диктатора Володимира Путіна щодо членства України в НАТО, реальні чи удавані, є нераціональними. НАТО не є загрозою для РФ, і членство України не збільшить цю загрозу. Але це буде стримувати Росію, змушуючи її більше займатися внутрішніми справами, а не захопленням сусідів.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, які країни не хочуть бачити Україну в НАТО.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

1 липня 2024, 19:55

Бояться: українську корупцію, екстремізм, паразитизм і конфліктність. Вони навіть на найкращих, на пілотах F16, побачили в якому стані все.


Новини