Головна Новини Світ НАТО Перспективи членства України в НАТО: про що говорять заяви Столтенберга
commentss НОВИНИ Всі новини

Перспективи членства України в НАТО: про що говорять заяви Столтенберга

Візит Столтенберга до Києва вже засвідчив, що Альянс готовий розпочинати нову главу у відносинах з Україною – главу амбітних рішень

22 квітня 2023, 15:05 comments2520
Поділіться публікацією:

Тиждень, що минає, відзначився зміцненням відносин між Україною та НАТО. Генсек Альянсу Єнс Столтенберг, який відвідав Київзаявив, що на липневому саміті у Вільнюсі одним із важливих питань буде обговорення країнами-членами Альянсу гарантії безпеки для України, а також питання її членства в НАТОВиступаючи перед зустріччю Контактної групи з оборони України на авіабазі Рамштайн у Німеччині, він також наголосив, що після закінчення війни у ЗСУ має бути все необхідне для "стримування та запобігання новим атакам"Своєрідно на те, що відбувається, відреагував прем'єр-міністр Угорщини Віктор ОрбанЯк оцінюєте заяви, що прозвучали, реакції на них та євроатлантичні перспективи України? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Перспективи членства України в НАТО: про що говорять заяви Столтенберга

Столтенберг та Зеленський. Фото: із відкритих джерел

Членство України в Альянсі вигідне йому самому

Керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, експерт-міжнародник Ігор Соловей зазначає, що позиція Заходу чітка і зрозуміла: напад Путіна на Україну не є результатом розширення НАТО, як подають це в Кремлі. А от причина розширення НАТО якраз і є результатом нападу Путіна.

"Візит Столтенберга засвідчує, що Альянс готовий розпочинати нову главу у відносинах з Україною – главу амбітних рішень. Довгострокова підтримка України допоможе остаточно перейти від оснащення та доктрини радянських часів до стандартів НАТО, забезпечити повну оперативну сумісність української армії із силами Альянсу", – пояснює Ігор Соловей.

Україна, продовжує він, покладає великі надії на Вільнюський саміт НАТО у липні 2023 року, куди отримала офіційне запрошення.

"Було б правильно підтвердити це наступними рішучими кроками щодо членства в НАТО України, – вважає експерт. – Щоб позбавити в подальшому агресора можливості використовувати аргумент протидії розширення Альянсу для подальших погроз і агресивних дій проти країн, які мають право на самостійний вибір оптимальної для себе системи безпеки. Вступ України до НАТО відбудеться, раніше чи пізніше. Альянс не має більше причин відмовляти Києву. Про довгостроковий План дій щодо членства (ПДЧ) не може бути й мови. Україна розраховує на індивідуальну програму, за прикладом Норвегії та Швеції. Україна воює зброєю НАТО, її воїни підготовлені за стандартами НАТО. Київ відстоює цінності НАТО. Членство України в Альянсі вигідне йому самому".

Навіть, після доволі дипломатичної заяви про те, що усі члени Альянсу хотіли б бачити Україну членом НАТО, вже традиційні противники України в цьому блоці заворушились

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку Юрій Подорожній розмірковує наступним чином:

"Липневий саміт НАТО в Вільнюсі можна вважати і випускним іспитом, і розвилкою, куди Україна далі рухатиметься. Іспит – це тому, що ми підведемо підсумок свого просування до членства в НАТО, яке для нас є не стільки безпековим як світоглядним та ціннісним питанням. Ми вважаємо себе членами євро-атлантичної родини зі своїм місцем в західному світі. А от західний світ має підтвердити наш статус кво в цьому альянсі. Те, що саміт приходитиме в Литві для нас і символічно (годі шукати більш відданого союзника, ніж країни Балтії), і обнадійливо. Принаймні, хотілося б зважати на те, що це знак. Але з участю в Альянсі не все так просто".

На думку експерта, Єнс Столтенберг, який прихильний думці участі України в Альянсі, знаходиться у вкрай складному становищі. Адже він представляє інтереси та модерує позицію усіх учасників НАТО.

"Навіть, після доволі дипломатичної заяви про те, що усі члени Альянсу хотіли б бачити Україну членом НАТО, вже традиційні противники України в цьому блоці заворушились. Орбан майже миттєво відзвітував своїм фактичним союзникам, що, зокрема, Угорщина не бачить Україну членом Альянсу. Але не Угорщина є нашою проблемою, – зазначає Юрій Подорожній. – Врешті, Орбан теж має свої кнопки, які час від часу натискає кервіництво ЄС, аби угорський уряд приводити до тями.  Наша ключова проблема – це Франція, яка не буде робити прямих заяв, але й не підтримуватиме наш вступ. Розумію наскільки багато зусиль доведеться витратити українським дипломатам, але навіть, при негативному розвитку подій, впевнений, що буде зроблене усе. Ті, хто розуміє майбутнє країни, віддають собі звіт у важливості цього саміту по впливу на нашу долю на десятиліття вперед. Звісно, в цьому контексті зростає і значення контрнаступу. Вкотре з початку повномаштабного наступу рф – саме ЗСУ стають ключовим дипломатом в цій війні. Від того, наскільки успішними будуть дії наших військових, в значній мірі і залежатиме рішення саміту у Вільнюсі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому зростає загроза навколо ЗАЕС – як треба діяти Україні, готуючись до контрнаступу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини