Головна Новини Світ НАТО Перспективи дуже туманні: чому подальше існування НАТО під загрозою
commentss НОВИНИ Всі новини

Перспективи дуже туманні: чому подальше існування НАТО під загрозою

Трамп несе реальну загрозу існуванню Північноатлантичного альянсу

17 липня 2024, 00:10
Поділіться публікацією:

У випадку повернення в Білий дім Дональда Трампа виникне реальна загроза для подальшого існування НАТО, вважає політолог Петро Олещук.

Перспективи дуже туманні: чому подальше існування НАТО під загрозою

Блок НАТО може виявитися недієздатним. Фото з відкритих джерел

"Далеко не факт, що у випадку перемоги на президентських виборах Дональд Трамп буде виконувати зобов’язання США у рамках НАТО. По-перше, сам Трамп про це говорить. По-друге, в американській пресі з’явилися публікації, що радники Трампа, проаналізувавши статутні документи НАТО, зробили висновки, що ніяких 100%-х зобов’язань одних членів блоку перед іншими не існує. І це правда. Легендарна 5-та стаття не вимагає негайно вступати у війну на захист партнера по НАТО. У статутних документах НАТО вказано, що члени Альянсу проводять консультації та визначають ступінь своєї участі у військовій кампанії", — наголосив Петро Олещук.

За словами політолога, є рішення Конгресу, яке забороняє президенту одноосібно ухвалювати рішення про вихід США з Альянсу, яке деякі американські юристи вважають відповідне рішення Конгресу не надто серйозним юридичним обмеженням для президента.

"Але навіть якщо Трамп не виведе США з НАТО, він може просто відмовитися виконувати зобов’язання перед партнерами по Альянсу, оскільки застосування Збройних сил США за межами країни – прерогатива президента. Трамп може сказати, що у Штатів вистачає проблем з мексиканським кордоном та інших негараздів, а тому Європа нехай самостійно захищається від російської агресії. У такому випадку НАТО фактично припинить існування", — відзначив він.

Водночас, зауважив політолог, ризики – це також й можливості. Оскільки загроза існування НАТО вже зараз серйозно впливає на настрої та думки європейських політиків, це спонукає їх розвивати європейську "оборонку".

"Нещодавно Німеччина, Франція, Італія і Польща створили коаліцію з будівництва крилатої ракети великої дальності. Усвідомлюючи ризики, європейці серйозно зайнялися відродженням власного ВПК. А це нові можливості, зокрема для України", — додав експерт.  



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини