Головна Новини Світ НАТО Про імперіалізм доведеться забути: як у НАТО збираються розбити плани Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Про імперіалізм доведеться забути: як у НАТО збираються розбити плани Путіна

Глава МЗС Чехії анонсував нову стратегію НАТО щодо стримування Росії

30 травня 2024, 08:55 comments1070
Поділіться публікацією:

Північноатлантичний альянс має надіслати чіткий сигнал, що він стримуватиме "російський імперіалізм", і кожен крок на допомогу Україні допоможе йому в цьому. Як повідомляє портал "Коментарі", таку заяву в інтерв'ю агентству Reuters зробив міністр закордонних справ Чехії Ян Липавський.

Про імперіалізм доведеться забути: як у НАТО збираються розбити плани Путіна

НАТО. Фото: з відкритих джерел

Глава МЗС зазначив, що НАТО є оборонним альянсом і наголосив, що "ми не хочемо нічого в цьому змінювати".

"З іншого боку, якщо ми хочемо захистити Європу, ми достатньо відкриті у визнанні того, що загрожує європейській обороні. Це, в моїх очах, російський імперіалізм. Я закликаю інші держави мати спільну стратегію стримування Росії і, безумовно, кожен крок, який допоможе Україні, також сприятиме досягненню цієї мети", — сказав голова чеського зовнішньополітичного відомства.

У Reuters нагадали, що Альянс має намір запозичити від Вашингтона координацію західної військової допомоги та тренувань для Києва. Таким чином, НАТО намагається захистити безперервний потік зброї в країну від ймовірного втручання Дональда Трампа у разі його обрання новим президентом США. Трамп скептично ставиться щодо допомоги Україні та просуває політику "Америка понад усе".

Липавський зазначив, що Чехія підтримує ідею перенесення відповідальності за організацію допомоги Україні з так званої "Рамштайнської групи" у складі 56 країн на сам Альянс.

"Ми дуже відкриті для того, щоб використовувати НАТО як платформу і створити, наприклад, певний апарат, який допомагав би цьому... і це буде дуже сильним сигналом для Путіна, що його імперські амбіції не будуть безконтрольними", — сказав він.

Глава МЗС Чехії також не боїться, що ці зміни наблизять НАТО до конфлікту з Росією, адже Кремль є причиною ескалації ситуації. Він також не боїться, що країни-учасниці Рамштайнської групи переглянуть свою підтримку.

"Я впевнений, що все буде зроблено таким чином, щоб ми нікого не втратили цим шляхом. І я думаю, що є багато країн, які не є членами НАТО, і вони розуміють стратегічну цінність підтримки України", — сказав Липавський.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи зможе Україна повторити контрнаступ кінця 2022 року: у Зеленського дали відповідь.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини