Головна Новини Світ НАТО Всередині НАТО почалися суперечки через Україну: ЗМІ дізналися деталі
commentss НОВИНИ Всі новини

Всередині НАТО почалися суперечки через Україну: ЗМІ дізналися деталі

За інформацією The Washington Post, серед країн НАТО активізувалися дискусії щодо конкретних перспектив членства України в Альянсі

15 травня 2023, 09:18 comments6843
Поділіться публікацією:

Серед 31 члена НАТО існує консенсус щодо того, що Альянс не дасть Україні офіційного запрошення до вступу на саміті 11-12 липня, однак серед країн-членів існують розбіжності у поглядах щодо конкретних кроків інтеграції України в НАТО. Як передає портал "Коментарі", про це пише The Washington Post з посиланням на представників країн НАТО, які говорили на умовах анонімності.

Всередині НАТО почалися суперечки через Україну: ЗМІ дізналися деталі

Україна – НАТО. Фото: GETTY IMAGES

Представники країн НАТО, багато з яких говорили на умовах анонімності, заявили, що країни Східної Європи наполягають на конкретних кроках на шляху до членства України в НАТО, включаючи потенційне зобов'язання щодо термінів вступу України, навіть якщо США та деякі західноєвропейські країни виступають за менші кроки , які можуть включати бюрократичну модернізацію комісії Україна-НАТО або рішення щодо подальшого розширення технічної підтримки НАТО в оборонному секторі України.

Високопосадовець Міністерства оборони Естонії Туулі Дунетон зазначив, що Вільнюський саміт дає можливість послати потужний сигнал Україні: "Після всіх страждань, які вони пережили, їхнє місце – в НАТО, і ми будемо раді бачити їх там".

Офіційні особи в країнах Балтії запропонували, щоб НАТО – окрім повторення формули 2008 року, згідно з якою Україна набуде членства у невизначений термін, — надала Україні офіційне запрошення до членства у Вільнюсі або розпочала процес встановлення тимчасових рамок та конкретних умов для вступу України, навіть якщо він буде тривалішим через війну.

Міністр закордонних справ Чехії Ян Липавський заявив, що його "список побажань" для Вільнюса включає "забезпечення відповідного шляху" для України в НАТО. За його словами, напередодні саміту обговорюється "рівень політичної волі" щодо того, як швидко це зробити.

Країни, які підтримують більш швидкі дії щодо інтеграції України до Альянсу, стверджують, що залежність членства від здатності України відобразити повномасштабне вторгнення Росії фактично дає Путіну право вето, а це не той меседж, який хоче надіслати НАТО.

У той же час країни, які мають сильніші застереження, вказують на те, що ухвалення України в той час, коли вона перебуває в стані війни з Росією, може автоматично запустити статтю V, положення НАТО про взаємну оборону, що втягне Альянс у серйозний конфлікт із найбільшою ядерною державою світу.

Читайте також на порталі "Коментарі" — підсумки тижня : що було у центрі уваги – чому це важливо для України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Володимир

15 травня 2023, 09:01

Дуже підходить: Не хочете годувати свою армію, то будете годувати чужу.


Новини