Головна Новини Світ НАТО Якщо не НАТО, то хто: чи можливі нові військові союзи у Європі
commentss НОВИНИ Всі новини

Якщо не НАТО, то хто: чи можливі нові військові союзи у Європі

Альтернативою НАТО можуть стати нові військово-політичні союзи

18 липня 2024, 00:15
Поділіться публікацією:

На тлі існуючих протиріч всередині НАТО часто виникають дискусії про можливість утворення нових військово-політичних союзів країнами Заходу. Проти таких союзів виступають США, які хочуть, щоби безпека цивілізованого світу опиралася на Північноатлантичний союз, де вони відіграють ключову роль. Однак позиція Штатів не означає, що утворення нових оборонних союзів неможливе, переконаний політичний експерт Валерій Клочок.

Якщо не НАТО, то хто: чи можливі нові військові союзи у Європі

НАТО переживає скрутні часи. Фото з відкритих джерел

"У 2015 році, після анексії Криму, Великобританія створила Об’єднанні експедиційні сили. Фактично це був новий союз, до складу якого увійшли 9 північно-європейських держав – Данія, Фінляндія, Естонія, Ісландія, Латвія, Литва, Нідерланди, Швеція і Норвегія. Всі ці країни на сьогоднішній день є членами НАТО. Відповідний союз був утворений, попри те, що США не були в захваті від нього. Те, що після початку російської агресії у Європі Великобританія, яка вважається ключовим партнером США, виступила ініціатором створення нового військово-політичного союзу, говорить про те, що такі союзи можливі", — сказав Валерій Клочок.

На думку політолога, рано чи пізно Захід постане перед фактом, що НАТО буде не здатний чинити реальний спротив російській агресії, що стане каталізатором до створення нових оборонних союзів на базі Альянсу.

За словами експерта, на утворення нових військових блоків може навіть не знадобитися додаткового фінансування, позаяк, зокрема, Дональд Трамп, коли натякав про можливий вихід США з НАТО, говорив, що готовий залишити європейцям американську зброю і бронетехніку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини