Японія повідомила чи збирається приєднатись до НАТО

Японський лідер відреагував на можливість вступу першої азійської країни до НАТО.

Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда відреагував на повідомлення, щодо приєднання азійської країни до НАТО. За його словами Японія не планує ставати членом військового альянсу. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформаційну агенцію Reuters.

Очільник МЗС Японії Йосімаса Хаясі на початку травня повідомив, що його країна веде переговори про відкриття першого офісу зв’язку НАТО в Азії. Така співпраця породила ідею того, що Японія може стати членом військового альянсу.

"Я не знаю про жодне рішення НАТО щодо створення офісу", - сказав Фуміо Кісіда та додав, що Японія "не планує приєднуватися до НАТО як член чи напівчлен".

Попри такі повідомлення прем’єр-міністр Японії збирається відвідати саміт НАТО, який пройде в Литві у липні цього року.

Нагадаймо, що нещодавно військовий альянс розширився до 31 члена, у квітні до НАТО приєдналась Фінляндія, а Швеції залишається отримати лише схвалення кількох країн, щоб також приєднатись до оборонного союзу. Також над вступом до НАТО працює і Україна, однак генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що входження до Північноатлантичного альянсу можливе лише після завершення війни з Росією. Наразі всі члени НАТО це країни з Європи та Північної Америки.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Китай загрозливо відреагував на потенційне відкриття офісу НАТО в Японії.

Також "Коментарі" писали, що попри три дні саміту G7 в Японії, президент Володимир Зеленський не зміг зустрітись з лідером, який пропонував свою мирну пропозицію для України.