Головна Новини Світ НАТО За яких умов НАТО введе війська в Україну: як можуть діяти на випередження
commentss НОВИНИ Всі новини

За яких умов НАТО введе війська в Україну: як можуть діяти на випередження

Якщо зайдуть іноземні контингенти в Україну, то вони будуть зі своєю зброєю, зокрема і системами ППО

29 травня 2024, 07:05
Поділіться публікацією:

В Україні не перестає обговорюватися тема можливого вводу військ НАТО. За яких умов НАТО введе війська в Україну? Якщо прибудуть військові інструктори НАТО, якими будуть їх задачі? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

За яких умов НАТО введе війська в Україну: як можуть діяти на випередження

НАТО. Фото: з відкритих джерел

Країни Балтії та Польща розуміють, що наступними після України будуть вони

Генерал-лейтенант, екс-заступник начальника Генштабу Збройних сил України Ігор Романенко в інтерв'ю сайту "Обозреватель" висловив думку, що країни НАТО можуть ввести свої війська в Україну в разі серйозного успіху Росії на фронті.

"Макрон ці точки вже сформулював: Київ та Одеса. Але можливі інші варіанти. Наприклад, вихід російської армії до міста Дніпро. Зараз Росія формує угруповання із двох армій, це резерв стратегічного рівня. Це дуже серйозна небезпека. Якщо використати цей резерв, можна вийти, зокрема, на Запоріжжя. І це може бути саме тим проривом, про який йдеться", – пояснив Романенко.

Він також додав, що країни Балтії та Польща мають об'єднатися та ухвалити спільне рішення. На думку генерал-лейтенанта, в такому випадку НАТО не підтримає рішення цих країн.

"НАТО у цьому випадку, напевно, займе таку позицію: ви самі в це вплуталися, самі й розхльобуйте. Чому такі заяви роблять у країнах Балтії та Польщі? Тому що вони розуміють, що наступними після України будуть вони. З воєнного погляду це раціональний підхід – треба діяти на випередження", – додав Романенко.

Заявами чи санкціями змусити Росію вийти з України неможливо

Військовий та політичний експерт, керівник Центру військово-правових досліджень, співзасновник "Національної політичної академії" Олександр Мусієнко в ефірі загальнонаціонального телемарафону заявив, що не виключає, що після іноземних інструкторів в Україну можуть прибути навчальні військові контингенти партнерів.

"Я думаю, що як тільки будуть інструктори, будуть військові контингенти.  Мені видається, що ці інструктори приїдуть не тільки наші сили вчити. Вони приїдуть переймати досвід як воюють росіяни, зрозуміти, усвідомити, навчитись, щоб готувати своїх. Готувати тих, які можуть приїхати після інструкторів, готувати іноземні війська, які можуть зайти в Україну за певних умов. Це може бути підготовка", — зазначив Мусієнко.

При цьому додав, якщо зайдуть ці  війська, відповідно, то вони прибудуть зі своєю зброєю, зокрема і системами ППО.

Експерт вважає, що наразі Україна має привід порушувати питання в рамках безпекових угод, які зараз підписуються, і говорити що гарантії безпеки мають поширюватись на те, що наші партнери в якийсь момент мають нам допомагати і військами хоча б якісь функції виконувати.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорить посилення загроз з боку РФ: чи чекати більш адекватної реакції Заходу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини