Головна Новини Світ Близький Схід Чи може спалахнути велика війна на Близькому Сходу: які сценарії
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи може спалахнути велика війна на Близькому Сходу: які сценарії

Ризик нової регіональної війни, як ніколи великий

сьогодні, 19:55
Поділіться публікацією:

Ситуація на Близькому Сході продовжує загострюватися і залишатися в центрі уваги світових ЗМІ. 1 жовтня Іран здійснив ракетну атаку на Ізраїль. В США вже заявили, що вона була набагато потужнішою, ніж та, що відбулася в квітні цього року. Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху в свою чергу заявляє, що вона провалилася. При цьому видання The Wall Street Journal нагадало, що Ізраїль попереджав Іран про те, що у відповідь на будь-яку атаку ізраїльської території країна завдасть прямих ударів по іранським ядерним або нафтовим об'єктам. Які будуть наслідки ракетної атаки Ірану на Ізраїль? Чи може спалахнути велика війна з залученням ще більшої кількості країн? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Чи може спалахнути велика війна на Близькому Сходу: які сценарії

Загострення на Близькому Сході. Фото: з відкритих джерел

Багато що буде залежати від США

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос так прокоментував ситуацію: 

"Очевидно, що Іран всерйоз розглядає можливість удару Ізраїлю по своїх ядерних і нафтових об'єктах. У відповідь Іран погрожує завдати удари не лише по Ізраїлю, а й об'єктах, які знаходяться в інших країнах, зокрема країнах Перської затоки. І це означає широке розширення військових дій і ескалацію. Плюс це означає, що ми матимемо справу з величезною економічною і нафтовою кризою в регіоні. І ця загроза цілком може бути реалізована". 

Експерт допустив, що після цього ми можемо мати велику регіональну війну, де союзниками Ізраїлю можуть стати інші країни. Це теж можливо. 

"Проте американці не готові ризикувати таким розвитком подій і будуть докладати зусилля, щоб стримати Ізраїль. Чи зможуть вони це зробити? Поки що питання без відповіді, тому що в ізраїльському суспільстві досить войовничі настрої. Ізраїльтяни побачили шанс знищити "Хезболлу". Особливо після промови Нетаньяху на адрес іранських лідерів, де він чітко сказав, що ключовим завданням є знищення режиму аятол. Це в будь-якому разі серйозна заявка на ескалацію. І цей удар по нафтовим ядерним об'єктам, якщо він відбудеться, спричинить серйозну ескалацію і ефект доміно в інших країнах. Чи готовий на це Іран? Думаю, що так, якщо він буде поставлений в ситуацію, коли немає іншого виходу. Але не знаю, чи готові американці доводити ситуацію до такого стану", – підсумував Ігор Семиволос.

Все залежить від того, які рішення будуть ухвалені в Ізраїлі та Ірані

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілія Куса заявив, що є два базові сценарії, які є сенс розглядати.

"Перший – обмежений. Він полягає в тому, що Іран та Ізраїль б'ють один по одному кілька разів і на цьому все закінчується, як у квітні. Потім знову запускаються переговори між Ізраїлем та ХАМАС. По факту повторюється все те, що ми спостерігали у квітні після тієї ескалації. Другий сценарій – це скочування в неконтрольовану ескалацію, коли доходить до тривалої війни, у тому числі з нанесенням прямих ударів по території один одного. У разі, коли йде велика війна, можуть, наприклад, залучатися Сполучені Штати. Якщо це станеться, Іран може вдарити по американських військових об'єктах в інших країнах, що зробить їх опосередкованими учасниками конфлікту. Це і Саудівська Аравія, Емірати, Бахрейн, територія Іраку, Сирії. У такому разі це буде серйозна війна регіонального масштабу", – наголосив експерт.

Водночас Ілія Куса наголошує, поки що складно сказати, чи справді відбудеться велика ескалація. Все залежить насправді від того, які рішення будуть ухвалені в Ізраїлі та Ірані.

Читайте також на порталі "Коментарі" - іранська ракетна атака на Ізраїль: МЗС України зробило офіційну заяву.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини