Головна Новини Світ Близький Схід Чи вдалося уникнути великої війни: що відбувається на Близькому Сході
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи вдалося уникнути великої війни: що відбувається на Близькому Сході

Розв'язка ситуації на Близькому Сході опинилася у певній паузі

10 серпня 2024, 20:25 comments2298
Поділіться публікацією:

Останні тижні в медіа активно обговорювалося, що невдовзі на Близькому Сході може очікуватися новий виток загострення. Пов’язувалося це передусім з можливою відповіддю Ірана Ізраїлю на вбивство лідера палестинського ХАМАСу Ісмаїла Ганії. Проте, як виявилося відповіді Ірану досі не сталося. Більше того, в МЗС Ірану заявили, що країна відповість Ізраїлю на вбивство у "слушний час" та "в належний спосіб". Такий собі натяк, що цього в найближчий час може не статися. А сьогодні ще й з’явилася заява офісу прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньяху про те, що Ізраїльська делегація візьме участь у переговорах з ХАМАС щодо припинення вогню та звільнення заручників у секторі Газа. Чи може все це свідчити, що очікувана загроза великої війни на Близькому Сході відступила? Що вплинуло на те, що сторони зайняли більш помірковану позицію? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи вдалося уникнути великої війни: що відбувається на Близькому Сході

Загострення на Близькому Сході. Фото: із відкритих джерел

Зовнішні гравці спробували дипломатично вирішити ситуацію навколо Гази

Експерт із міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса у своєму коментарі зупинився на тих аспектах.

"По-перше, реакція Ірану, що тривала, може бути пов'язана зі спробами зовнішніх гравців дипломатично вирішити ситуацію навколо Гази і схилити сторони до переговорів. Останнім часом США активно умовляли Іран не відповідати Ізраїлю", – зазначив експерт.

Він продовжує, по-друге, якщо Ізраїль погодиться на переговори з ХАМАС, Іран може відкласти атаку у відповідь на невизначений час.

"По-третє, якщо Іран не завдасть удару Ізраїлю найближчими днями, значить, від удару у відповідь вони вирішили на якийсь час відмовитися і дати дорогу дипломатії", – підсумував Ілля Куса.

Іран та Ізраїль були і залишаються головними стратегічними супротивниками

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос зазначив, що міркувань щодо паузи, яка виникла після вбивства Ісмаїла Ханії, зараз не бракує. 

"Подейкують про розбіжності, які виникли у новообраного президента Ірану Масуда Пезешкіана з керівництвом КВІРу, де перший аргументовано побоюється наслідків можливої відповіді Ізраїлю та США і їхнього негативного впливу на іранську економіку. Також популярні думки, що Іран дослухався до американських застережень і вирішив не гратися з вогнем. Паралельно з цими міркуваннями, також висловлюються ідеї не про скасування удару, а лише про його відтермінування на певний період, який дасть можливість Ірану ретельніше підготуватися до оборони. До цього ж пояснювального блоку також належать повідомлення про активізацію російсько-іранської співпраці та перекиданню до Ірану російських комплексів ППО та РЕБ. Ну врешті решт, не виключено, що стратегічні цілі Ірану можуть бути досягнуті і без нанесення такого удару", – зазначив експерт.

Ігор Семиволос додав, позаяк Іран та Ізраїль були і залишаються головними стратегічними супротивниками на близькосхідному театрі бойових дій варто розглянути ключові елементи їхніх безпекових доктрин по відношенню одна до одної. 

"Іранська стратегія протидії Ізраїлю виникла і набула форм під час ізраїльської агресії проти Лівану у 1982 році, події, відомої як Перша Ліванська війна. Для протидії ізраїльтянам, а також їхнім союзникам – США та Франції – іранські спецслужби консолідували розпорошені шиїтські парамілітарні групи і врешті решт виник рух Хезболла. Хоча фактологічно правильним напевно буде сказати, що ізраїльська окупація породила Хезболлу, а "пологи" приймав Іран. Відтоді головним завданням як Ірану, так і Ізраїлю було нанесення стратегічної поразки один одному. Іншими словами зробити свого супротивника слабким або слабшим. Відповідно, стратегічною поразкою для Ірану буде втрата можливостей, які має завдяки своїм проксі і буде змушений відкотитися до своїх кордонів таким чином втративши свою стратегічну глибину. Ізраїль, у свою чергу, розраховує досягти такої стратегічної переваги при якій питання майбутньої Палестинської держави буде зняте з порядку денного, а окупація Західного Берега якщо не буде визнана, то не створюватиме міжнародних проблем для Тель-Авіву. Їх поразка відповідно полягає у створенні навколо Ізраїлю такої геополітичної ситуації, коли він буде змушений не лише погодитися із формулою two state solution, але насправді її реалізувати. Виходячи із цих стратегічних цілей можна робити висновки, буде чи ні продовження конфлікту?", – підсумував експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — потужніший за "шахеди": яку зброю Іран незабаром передасть Росії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини