Головна Новини Світ Близький Схід Гуманітарна криза: чому США послабили економічні санкції проти "Талібану"
commentss НОВИНИ Всі новини

Гуманітарна криза: чому США послабили економічні санкції проти "Талібану"

США санкціонували деякі операції, щоб забезпечити надходження гуманітарної допомоги в Афганістан

23 грудня 2021, 12:40
Поділіться публікацією:

У середу, 22 грудня, Сполучені Штати офіційно звільнили чиновників США та ООН, які ведуть бізнес з Талібаном, від санкцій США, щоб спробувати підтримувати потік допомоги в Афганістан, оскільки держава все глибше занурюється в гуманітарну кризу. Про це повідомляє Reuters.

Гуманітарна криза: чому США послабили економічні санкції проти "Талібану"

Хлопчик штовхає інвалідний візок на вулиці в Кабулі, Афганістан - Reuters

Протягом багатьох років визнаючи Талібан терористичною групою, Вашингтон наказав заморозити свої активи в і заборонив американцям мати з ними справу.

У середу Міністерство фінансів видало три генеральні ліцензії, спрямовані на послаблення потоків гуманітарної допомоги в Афганістан.

Дві з ліцензій дозволяють офіційним особам США та деяких міжнародних організацій, таких як Організація Об'єднаних Націй, брати участь в операціях за участю "Талібану" або мережі Хаккані для офіційних операцій.

Третя ліцензія надає неурядовим організаціям (НУО) захист від санкцій США проти талібів і мережі Хаккані за роботу над певною діяльністю, включаючи гуманітарні проекти.

Високопоставлений чиновник американської адміністрації заявив, що "Талібану" доведеться вжити заходів, щоб запобігти подальшому скороченню економіки Афганістану.

"Те, що ми можемо спробувати зробити, над чим ми збираємося працювати, — це пом’якшити гуманітарну кризу, надаючи ресурси афганському народу, і ці загальні ліцензії допоможуть нам дозволяти організаціям, які виконують цю роботу, робити це без перешкод", — сказав чиновник журналістам.

Головний республіканець у комітеті з закордонних справ Палати представників США розкритикував рішення адміністрації президента-демократа Джо Байдена.

Звільнення "може призвести до використання коштів американських платників податків для винагороди, легітимізації та надання можливості тому самому "Талібану", який прийшов до влади силою і не виявив зацікавленості у дотриманні міжнародних норм", — сказав представник Майкл Маккол у заяві.

Економічна криза в Афганістані прискорилася після того, як таліби захопили владу в серпні, коли колишній підтримуваний Заходом уряд розпався, а останні американські війська були виведені.

Сполучені Штати та інші країни скоротили фінансову допомогу, а активи в твердій валюті Афганістану на суму понад 9 мільярдів доларів були заморожені.

За даними Організації Об’єднаних Націй, майже 23 мільйони людей – близько 55% населення – стикаються з екстремальним рівнем голоду, і майже 9 мільйонів під загрозою голоду, коли настає зима.

"Ми будемо продовжувати підтримувати зусилля наших партнерів щодо розширення допомоги та надання необхідної допомоги в цей момент особливої ​​потреби", – заявив державний секретар США Ентоні Блінкен.

В окремій спробі подолати кризу Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка звільняє донорів, групи допомоги та фінансові установи, які беруть участь у гуманітарній допомозі, від заморожування активів.

Звільнення впроваджуються "виключно для надання гуманітарної допомоги та інших заходів, які підтримують основні людські потреби в Афганістані, які Рада розгляне протягом одного року", – сказав Джеффрі ДеЛаурентіс, старший радник місії США при ООН, закликаючи схвалити заходи.

Як повідомляли раніше "Коментарі", Організація Об’єднаних Націй пропонує виплатити майже 6 мільйонів доларів за створення безпечних умов в Афганістані співробітникам міністерства внутрішніх справ під керівництвом талібів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини