Головна Новини Світ Близький Схід Крим і Донбас «потрапили» під вплив Туреччини: хто і навіщо засвітив скандальну карту
commentss НОВИНИ Всі новини

Крим і Донбас «потрапили» під вплив Туреччини: хто і навіщо засвітив скандальну карту

Експерти пояснили, як Донбас і Крим стали «турецькими»

15 лютого 2021, 13:50
Поділіться публікацією:

У різних турецьких ЗМІ, включаючи щоденну газету Takvim і телеканал Haber, з'явилися зображення карти, взятої з матеріалів Stratfor. На ній зображені території, які, за прогнозами компанії, будуть перебувати під впливом Туреччини до 2050 року. Серед них — окупований Росією Крим і частина Донбасу. "Коментарі" дізналися в експертів, що означають подібні випади й чи дійсно амбіції Туреччини простягаються так далеко — чи ж це чиясь інформаційна операція.

Крим і Донбас «потрапили» під вплив Туреччини: хто і навіщо засвітив скандальну карту

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Всерйоз це сприймати точно не слід"

Заступник директора в Дипломатичній академії України ім. Геннадія Удовенка при МЗС, кандидат політичних наук Євгенія Габер підкреслює, що карта, яка спливла в турецьких ЗМІ, була опублікована Stratfor ще 2009 році.

"Потім до неї поверталися у 2014-му. Періодично вона спливає в ЗМІ — під тим чи іншим соусом, під різними приводами. Але, по суті, ця доповідь про прогнози на 21-е століття (до 2050 року) щодо сфер впливу різних країн з урахуванням різних факторів — не щось нове", — зазначає експерт.

За її словами, потрібно звертати увагу і на те, де саме це було опубліковано. У всіх новинах (турецьких і навіть російських) пройшла інформація, що карта була продемонстрована в ефірі компанії TRT 1 — перший державний телеканал, з найбільшим обхватом аудиторії в Туреччині. Але програма, про яку йде мова, з'явилася в ефірі каналу TGRT (входить до складу турецького медіахолдингу "İhlas"). А це приватна компанія. І будь-які програми, які виходять в ефірі таких каналів, не мають відношення до держполітики офіційної Анкари.

"Не можу сказати, що ці канали ніхто не дивиться. Але вони не є мейнстрімними. І передача "Сьогодні у світі", в рамках якої показали карту, — звичайна передача на приватному каналі. Та ж сама газета Takvim, що опублікувала карту, це вже інший холдинг. Теж для любителів теорій змов і т.д. Тому всерйоз це сприймати точно не слід", — вважає Євгенія Габер.

За її словами, в самій Туреччині ситуація з картою не підноситься як кордони майбутньої Османської імперії або, скажімо так, плани із захоплення світу.

"Обговорюється все в тому контексті, що сфера впливу і держкордону — це різні речі. Якщо ми говоримо про економічний вплив, культурний, то всі країни так чи інакше намагаються його поширити, — зазначає експерт. — Але навіть при всьому при цьому в турецьких ЗМІ дуже критикують цю карту. Говорять про те, що це не стільки висока оцінка з боку Stratfor регіональної міці Туреччини, скільки спроба привернути увагу громадськості до нібито небезпечної неоосманської політики Анкари. І спроба роздути навколо нинішньої, сучасної Туреччини, якісь неприємні сценарії про нібито спроби Ердогана захопити регіони або країни навколо себе. Карту жорстко критикують в турецьких ЗМІ, припускаючи, чия це може бути рука. Або рука американців, які в черговий раз хочуть створити кризу навколо Туреччини. Або підступи росіян, які намагаються якимось чином використовувати це як новинний привід, щоби в черговий раз покритикувати Туреччину. І показати, що РФ не віддасть "свої" регіони, в тому числі "російський Крим". У будь-якому випадку, ніяких реальних підстав говорити про те, що Туреччина збирається захоплювати Крим — і саме тому з'являються подібні карти в ефірах — немає".

Більш того, продовжує Євгенія Габер, це ми концентруємося на Криму. А в російських ЗМІ тема активно обговорюється в стилі "ні п'яді російської землі ми туркам не віддамо". Тим часом в доповіді Stratfor наводиться перелік з 15 країн (включаючи Вірменію, Грецію, Сирію, Ірак Азербайджан, Казахстан), на які нібито може поширитися вплив Туреччини. І Крим там згадується лише в тому числі...

"Поки ж ми бачимо, що історія роздута на рівному місці. І очевидно, що це інформаційна кампанія, — вважає експерт. — Кому вигідно? З огляду на те, як швидко відреагували росіяни на це вкидання, можна придумувати теорії в цьому напрямку. Але очевидно, що ми бачимо операцію впливу, що не має нічого спільного з офіційною позицією Анкари".

"Серед турецьких націоналістів є чимало людей, які хотіли б жити в такій намальованій Туреччині"

Директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології, політолог Михайло Погребинський зазначає, що в Туреччині існує сувора цензура, сотні журналістів сидять у в'язниці.

"І раз сюжети з подібною картою вийшли, значить це не суперечить інтересам команди Ердогана. Відомо, що його філософія — неоосманська. Він себе позиціонує як лідер турецької нації, який буде відроджувати її велич", — підкреслює Михайло Погребинський.

За його словами, серед турецьких націоналістів є чимало людей, які хотіли б жити в такій "намальованій Туреччині" — як на картах.

"Але одна справа — хотіти, інша — отримати. З'їсти б він з'їв, але хто ж йому дасть? Цілком зрозуміло, що це мрії, яким не судилося збутися. А мріяти не шкідливо. Є така українська приказка "дурень думкою багатіє". Вона підходить до авторів подібних карт, — підкреслює політолог. — Зрозуміло, що Туреччина буде рухатися до своїх цілей настільки, наскільки дозволятимуть обставини. І всередині країни, і зовні. І тут важливо, щоб і в нас були обставини, які зроблять Україну не об'єктом, а суб'єктом — дійсно сильною державою".

Нагадаємо, Крим перетворюється у велику військову базу. Експерти спрогнозували, що буде далі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини