Головна Новини Світ Близький Схід Лісові пожежі в Туреччині: чим можуть обернутися наслідки вогненних НП
commentss НОВИНИ Всі новини

Лісові пожежі в Туреччині: чим можуть обернутися наслідки вогненних НП

У місті Бодрум були евакуйовані три п'ятизіркові готелі

2 серпня 2021, 23:23
Поділіться публікацією:

Визнана в Туреччині терористичної організації "Діти вогню" (нібито пов'язана з визнаною офіційною Анкарою екстремістської Робочою партією Курдистану) взяла на себе відповідальність за організацію підпалів лісових масивів в країні. Чим можуть обернутися наслідки вогненних ПП в Туреччині в політичному сенсі?

Лісові пожежі в Туреччині: чим можуть обернутися наслідки вогненних НП

Лісові пожежі (фото з відкритих джерел)

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький вважає, що якщо тероризм виходить на такий рівень, це дуже серйозно. І наслідки можуть бути непередбачуваними.

"Цікаво, що Росія, у якої пожежі охопили площі, напевно, що перевищують площі всієї Туреччини, послала кілька літаків гасити турецькі ліси. Геополітика — вона така ... Україна, до речі, теж послала літак. Але у нас-то таких пожеж немає. І тут, знову ж таки, геополітичний момент. Ми чекаємо, що Туреччина буде представлена 23 серпня на Кримській платформі на високому рівні. Президента Ердогана навряд чи дочекаємося, але представництво хотілося б бачити солідне. Так що в цьому сенсі жест України позитивний, логічний. Не тільки з людської, але і з інформаційної, політичної точки зору", — пояснює Олексій Голобуцький.

При цьому він відзначає, що Туреччина влізла в багато конфлікти (Кіпр, Сирія, вірмено-азербайджанське протистояння), але не здатна впоратися з ліквідацією вогняного НП на власній території.

"Це б'є по Ердогану, по влади. Можливо, звідси — відсилання до того, що підпали могла здійснити курдська або якась пов'язана з курдами організація. Такий собі "переведення стрілок". Не виключено, що і спроба військового перевороту у 2016-му була частково інсценуванням, щоб Ердоган зміг взяти більше влади у свої руки", — розмірковує Олексій Голобуцький.

Політолог Андрій Окара акцентує, що такі пожежі — безпрецедентні для Туреччини. І створюють загрозу для турецьких економіки, безпеки, туристичної галузі.

"Те, що на себе взяли ці підпали якісь "Діти вогню", пов'язані з курдами, може привести до посилювання антикурдської політики. Курдська проблема в Туреччині дуже серйозна, — акцентує політолог. — Іноземним туристам, особливо в великих містах, радять не підходити до поліцейським машинам, тому що курдські терористи нерідко кидають в них вибухівку, висловлюючи так протест проти дій турецької держави по відношенню до курдів. Вважаю, що все це може перетворитися зі стихійного лиха в політичне стихійне лихе".

У курдів, підкреслює Андрій Окара, є воля знайти свою державу, у турецької держави — не менша воля цього не допустити.

"Якщо ці пожежі будуть переосмислені з історії про стихійне лихо в історію про протистояння курдів і турецької держави, це може стати колосальним викликом для Туреччини як такої. Якщо ми згадаємо, що курдів підтримують США, а в Ердогана прокинулися імперські амбіції (що ми побачили під час вірмено-азербайджанської війни й не тільки), це може обернутися величезним осередком нестабільності. З дуже серйозними наслідками", — прогнозує Андрій Окара.

Нагадаємо, Туреччину охопили лісові пожежі, через які довелося евакуювати місцевих жителів і туристів. Але за станом на 1 серпня більшість пожеж вдалося локалізувати.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини