Головна Новини Світ Близький Схід Нова урядова коаліція в Ізраїлі: які зміни можуть відбутися
commentss НОВИНИ Всі новини

Нова урядова коаліція в Ізраїлі: які зміни можуть відбутися

Парламентські вибори в Ізраїлі - вже четверті за два останні роки - проводилися 23 березня

3 червня 2021, 15:54
Поділіться публікацією:

Ізраїльська партія "Еш Атід" Яіра Лапіда ввечері в середу, 2 червня, домовилася про створення урядової коаліції, до якої увійдуть, зокрема, партія правого спрямування "Яміна" Нафталі Беннетта і партія "Об'єднаний арабський список" (Раама) Мансура Аббаса.

Нова урядова коаліція в Ізраїлі: які зміни можуть відбутися

Біньямін Нетаньяху. Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Також в Ізраїлі відбулися вибори президента. 2 червня парламент обрав главою держави Іцхака Герцога, який із 2013 року очолював опозиційну політсилу "Авода" ("Партія праці"). Те, що сталося, називають кінцем епохи лідера консервативної партії "Лікуд", прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху, який займав цю посаду протягом останніх 12 років.

Чи справді це так? Які зміни можуть відбутися в Ізраїлі у зв'язку зі зміною влади? Експерти поділилися своїми думками з виданням "Коментарі".

Політичний експерт, консультант із політичного й антикризового PR Тетяна Лупова згодна з тим, що епоха Нетаньяху добігає кінця.

"Він безперервно керував державою Ізраїль останні 12 років. Ізраїльтяни вклали багато сил, щоб у демократичний спосіб перервати його правління. За останні 2 роки вибори у Кнесет в Ізраїлі проводилися чотири рази. "Лікуд" стабільно набирав більшість, але недостатньо, щоб одноосібно створити уряд.
Те, з чим не зміг впоратися Нетаньяху, взяв у свої руки його головний конкурент Яір Лапід. Він зібрав на переговори представників опозиційних партій, що пройшли у Кнесет. Після переговорів було підписано коаліційну угоду, згідно з якою на найближчі два роки прем'єр-міністром Ізраїлю стає представник правої партії "Яміна" Нафталі Беннет, а потім це місце займе сам Лапід", — зазначає Тетяна Лупова.

На її думку, чого точно чекають багато ізраїльтян від нового уряду, так це нового більш ліберального підходу до релігійних питань.

"Ця тема в країні стоїть дуже гостро, — запевняє експерт. — Мова і про штрафи для бізнесменів за порушення шабату, і проблеми вступу в шлюб, право на який визначається позицією релігійних інстанцій, і про напружені стосунки між світськими та релігійними громадянами. Чисельність ультраортодоксальних євреїв неухильно зростає, при цьому вони не хочуть здобувати освіту, мало хто з них працює. Ця ноша — містити ультраортодоксів — стає непосильною для світської частини населення".

Тетяна Лупова зазначає, що новий прем'єр-міністр Нафталі Беннетт народився у Хайфі. Його батьки іммігрували до Ізраїлю із Сан-Франциско.

"Беннетт є сучасним ортодоксальним релігійним євреєм. Його дружина — шеф-кухар по десертах, у пари 4 дітей. Він вільно володіє американською англійською, оскільки частину дитинства провів із батьками в Північній Америці, — розповідає експерт. — Працюючи у сфері високих технологій, Беннетт вивчав право у Єврейському університеті Єрусалиму. У 1999 році він заснував стартап, а потім переїхав у Нью-Йорк, де у 2005 році продав свою компанію по боротьбі із шахрайством Cyota американської охоронної фірми RSA за $ 145 млн. З 2006 по 2008 роки Нафталі Беннетт був старшим помічником Нетаньяху. З 2013 року — обіймав посади міністра оборони, освіти та економіки в урядах Нетаньяху, епоха якого, як ми вже зазначали, добігає кінця".

Політолог-міжнародник Денис Пілаш зазначає, що "Блок змін" об'єднує вісім парламентських фракцій з усього ідеологічного спектра опозиції чинному прем'єр-міністру Біньяміну Нетаньяху і його консервативній партії "Лікуд". Нарешті він досяг угоди про створення нової урядової коаліції. Пост прем'єр-міністра повинен перейти до Нафталі Беннетта з правої сили "Яміна", якого через 2 роки змінить Яір Лапі із центристсько-популістською "Єш Атід".

"Кінець 12-річного правління Нетаньяху — не єдина зміна. Показово, що одночасно парламент обрав президентом колишнього лідера опозиції й лівоцентристської "Партії праці" Іцхака Герцога, який відомий як помірний політик і прихильник мирного врегулювання палестино-ізраїльського конфлікту", — звертає увагу експерт.

Він також акцентує, що, хоча четверті за 2 роки парламентські вибори в Ізраїлі нарешті увінчалися зміною влади, однак подальші перспективи нового уряду неясні.

"По суті, єдине, що об'єднує сили, які підписали коаліційну угоду, — прагнення змістити беззмінного Нетаньяху, якого звинувачують у корупції та вибудовуванні системи "електорального авторитаризму" подібно до Ердогана у Туреччині й Орбана в Угорщині. Прихильники самого Нетаньяху підкреслюють, що, якщо подібна коаліція і відбудеться, то довго не протримається, — зазначає Денис Пілаш. — Дійсно, між її учасниками практично немає точок дотику: що може бути спільного між лівою партією "Мерец" і ультраправою проринковою "Ямок", між ісламістами з "Об'єднаного арабського списку" (Раамією) та антипалестинськими політиками на кшталт Беннетта і Лібермана?"

Така різнорідність учасників неодноразово ставила під загрозу переговори про формування нового уряду, нагадує політолог. Так, затяті політичні опонентки Айєлет Шакед із "Ямок" і Мейрав Міхаелі з "Партії праці" ("Авода") до останнього сперечалися про порядок ротації в комісії по призначенню суддів. А загострення конфлікту навколо Східного Єрусалиму та операція "Страж стін" проти Сектора Гази взагалі поставили під сумнів можливість будь-яких домовленостей з арабськими партіями Ізраїлю (Раамія тоді призупинила участь в коаліційних переговорах, і багато оглядачів вважали, що чергова війна допоможе Нетаньяху утриматися при владі).

"Проте всупереч усім розбіжностям і навіть погрозам розправою (які, наприклад, отримували депутатка від "Мерец" Тамар Зандберг і лідер партії "Наш дім Ізраїль" Авігдор Ліберман), опозиційні сили змогли об'єднатися, щоб не допустити чергового прем'єрського терміну Нетаньяху. З урахуванням антикорупційних розслідувань проти чинного прем'єр-міністра, це може означати для нього вже тюремний термін, — прогнозує Денис Пілаш. — Тому прем'єр буде до останнього хапатися за владу, розраховуючи під час оформлення нового уряду розхитати його підтримку зсередини найбільш нестійкою компонентою коаліції — деяких депутатів від "Ямок", що позбавить коаліцію більшості у Кнесеті. Втім, перспектива падіння Нетаньяху зараз вже здається справою найближчого часу. Інша справа, наскільки нова влада зможе змінити при ньому нинішній курс, враховуючи, що, крім його однозначних противників ("Мерец", "Авода"), до неї увійдуть сили, які ідеологічно слабо відрізняються від "Лікуд" (включно з партією "Нова надія")".

Нагадаємо, Ізраїль і радикальне палестинське угруповання ХАМАС домовилися про перемир'я. Режим припинення вогню набрав чинності вночі 21 травня. Домовленості, досягнуті за сприяння влади Єгипту і Катару, привітав генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини