Головна Новини Світ Близький Схід Що відбувається на Близькому Сході: чи може спалахнути велика війна
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається на Близькому Сході: чи може спалахнути велика війна

Сам факт обстрілів з боку Ірану території Іраку вже багато про що говорить

16 січня 2024, 11:50 comments1794
Поділіться публікацією:

Іран завдав ударів балістичними ракетами та дронами по американських об'єктах в Іраку: авіабазі "Харір" (приблизно за 15 км від Ербіля) та консульству США в Ербілі. А єменські хусити, військові об'єкти яких громлять спільними зусиллями Штати та Великобританія, заявили, що атакуватимуть усі американські кораблі в Червоному морі: як військові, так і торгові судна. Про що говорить те, що відбувається зараз на Близькому Сході? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Що відбувається на Близькому Сході: чи може спалахнути велика війна

Загострення на Близькому Сході. Фото: з відкритих джерел

Настає нова фаза війни

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос поділився такими роздумами:

"Поки що я не бачу причин говорити про те, що ситуація може вилитися у щось більше, ніж створення локальної напруги. Але сам факт обстрілів з боку Ірану території Іраку – промовистий".

Це нова фаза війни, вважає експерт. І нагадує, що іранці стверджують, ніби обстрілювали ізраїльські об'єкти в Іраку – у відповідь на обстріл ізраїльтянами іранських об'єктів у Сирії.

"Тобто Корпус вартових ісламської революції (КВІР – елітне іранське військово-політичне формування) наголошує, що обстрілювали не американців. Але ситуація, м'яко кажучи, складна. І як вона може розвиватися далі – прогнозувати поки що складно", – констатує Ігор Семиволос.

Конфлікт розпалюється

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова повідомила, що розмовляла сьогодні зі своєю колегою – журналісткою з Іраку ( а саме – з Іракського Курдистану).

"Вона підтверджує, що вночі був обстріл. Але не може підтвердити чи спростувати заяви КВІР, що вони нібито повністю знищили американське консульство. Тим часом самі американці запевняють, що жоден їхній співробітник, як і жодна їх будівля не постраждали. Водночас відео вибухів гуляє по мережі. Ракети та дрони кудись потрапили. Можливо, не по американських об'єктах (у США запевняють, що іранські дрони та ракети відрізняються неточністю). Але кудись точно прилетіло", – зазначає Тетяна Попова.

Вона нагадує, що останнім часом британо-американська коаліція б'є ракетами по єменських хуситах. Ізраїль — по іранських об'єктах в Сирії, Лівані, а часом і в самому Ірані. А Іран тепер відкрито почав бити по Іраку.

"Схоже, конфлікт розпалюється, – вважає експерт. — Але Захід та Ізраїль у результаті переможуть, бо мають більше можливостей".

Читайте також на порталі "Коментарі" — загроза зростає: що до РФ привіз борт з Ірану.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

16 січня 2024, 12:10

Молодці патріоти! Треба руйнувати цю юдейську шахрайську гегемонію подвійних стандартів. Світ повинен ставати багатополярним. Україна приклад того як можна її обрізати до смерті. Ізраїльський тероризм і геноцид треба зупиняти.


Новини