Головна Новини Світ Близький Схід Що відбувається на Близькому Сході – як це може вплинути на російсько-українську війну
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається на Близькому Сході – як це може вплинути на російсько-українську війну

Цивілізований світ розуміє, що ядерна зброя в руках іранського тоталітарного режиму стане потужним фактором, що дестабілізує

30 січня 2023, 15:55
Поділіться публікацією:

Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк, реагуючи на удари по Ірану (відповідальність за які поки що ніхто на себе не взяв), нагадав про співучасть того у війні Росії проти України. І підкреслив, що "логіка війни невблаганна та вбивча – і виставляє жорсткі рахунки авторам та співучасникам". Тим часом, низка ЗМІ повідомляє про нові вибухи в Ірані. Удари нібито було завдано по 6 машинах КВІР (Корпус вартових ісламської революції) біля міста Абу Камаль на кордоні Іраку та Сирії. Також вибухи пролунали у місті Мехабад. При цьому США не виключають військових дій проти Ірану, щоб не дати Тегерану отримати ядерну зброю. Про що говорить те, що відбувається на Близькому Сході? Як це може вплинути на російсько-українську війну? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що відбувається на Близькому Сході – як це може вплинути на російсько-українську війну

Удари по Ірану. Фото: з відкритих джерел

Будь-які удари по Ірану йдуть на користь Україні, оскільки зменшує його можливість постачати озброєння Росії

Політичний експерт Сергій Таран нагадує, що конфлікт між Заходом та Ізраїлем з одного боку – та Іраном з іншого має довгу історію.

"Все це розпочалося задовго до агресії Росії проти України. Причина конфлікту насамперед у тому, що Іран хоче розвивати ядерну програму з метою отримання ядерної зброї. І час від часу Ізраїль чи західні спецслужби завдають ударів по Ірану. Адже ядерна зброя в руках цього тоталітарного режиму стане потужним фактором, що дестабілізує, – пояснює експерт. – І наскільки він може бути дестабілізуючим – показала війна в Україні. А саме, коли Іран почав постачати РФ озброєння, які використовуються, зокрема, проти мирних громадян. Уявіть собі, якщо й у Ірану з'являться не лише дрони-камікадзе "Шахеди", не лише балістичні ракети (які зараз теж випрошує Росія), а й ядерні бомби?".

Тим більше, продовжує Сергій Таран, що РФ, схоже, обіцяє (а можливо вже й робить це) експортувати до Ірану ядерні технології в обмін на його озброєння.

"З огляду на все перераховане вище, будь-які удари по Ірану йдуть на користь Україні, оскільки зменшують його можливості постачати озброєння Росії, – зазначає експерт. – Іранцям буде вже не до того. Їм доведеться думати насамперед про те, як самим захиститися від атак Ізраїлю чи США".

Сергій Таран резюмує: схоже, у РФ залишається все менше союзників. У тому числі завдяки таким показовим покаранням, які зараз переживає Іран.

Відкривається ще один фронт у існуючому світовому розломі між диктатурами та демократіями

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян розмірковує так:

"Ми бачимо чергову тріщину у світовому порядку, чергову точку напруги. Але для України це добре. Відкривається ще один фронт у існуючому світовому розломі між диктатурами та демократіями. Підключення Ірану до допомоги росіянам у війні проти України, як і допомога РФ у озброєнні іранців, включаючи гіпотетичну допомогу в іранській ядерній програмі, почали створювати екзистенційні загрози. Як для Ізраїлю, так і для всього регіону. Тому ми побачили активізацію проти Ірану".

На думку політолога, можна припустити, що саме Ізраїль діє превентивно. Щоб, з одного боку, перешкодити отриманню Іраном ядерної зброї, яка б зробила її, за моделлю РФ, умовно недоторканною, розв'язавши руки іранській владі. З іншого боку – це зниження загалом мілітарних потуг офіційного Тегерана.

"Адже на тлі внутрішньої дестабілізації, масових протестів, одним із виходів із ситуації іранська влада бачила мобілізацію населення для зовнішньої війни. Траєкторією, якою Іран, фактично, рухався. Тому, гадаю, Ізраїль (насамперед саме він) діє превентивно, – пояснює Олег Саакян. – Україні, звісно, на руку серйозні проблеми російського союзника у мілітарній складовій, на допомогу в якій РФ розраховувала. Тому ми опосередкованим вигодонабувачем з того, що відбувається. Адже все це послаблює нашого ворога".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому міжнародні організації не помічають війну в Україні – чи правильно реагує Україна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини