Головна Новини Світ Близький Схід Що відповіла влада Грузії на заяву російського МЗС про НАТО
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відповіла влада Грузії на заяву російського МЗС про НАТО

Міністерство закордонних справ Грузії назвала заяву російського МЗС про відмову від інтеграції до НАТО неприйнятною

11 грудня 2021, 19:52
Поділіться публікацією:

Що відповіла влада Грузії на заяву російського МЗС про НАТО

Грузія висловилася про заяву Росії, фото з відкритих джерел

На заклики російських дипломатів, щоб НАТО відмовилося приймати Грузію та Україну до Альянсу, влада Грузії відповіла заявою. В Міністерстві закордонних справ Грузії наголосили, що такі заяви неприйнятні, а інтеграція країни до НАТО — це рішення грузинського народу. За словами грузинських експертів, що Грузія прагне до співпраці з Альянсом.

"Міністерство закордонних справ вважає неприйнятним заяву МЗС РФ, згідно з яким Російська Федерація "вважає за необхідне скасувати рішення Бухарестського саміту НАТО 2008 року про те, що Грузія та Україна стануть членами НАТО. Членство в НАТО є суверенним рішенням Грузії, заснованим на непохитній волі більшості грузинського населення. Ця мета також відображена в Конституції Грузії. Зазначимо, що рішення, прийняте на Бухарестському саміті, повторювалося на всіх самітах НАТО після 2008 року. У комюніке, прийнятому на саміті НАТО в Брюсселі в 2021 році, підкреслюється, що члени Альянсу вважають неприйнятним втручання будь-якої третьої сторони у визначення зовнішніх пріоритетів країн", — йдеться на сайті МЗС.

3 квітня 2008 року на Бухарестському саміті лідери країн-членів НАТО вирішили, що Грузія (і Україна) стане членом НАТО. Вищезазначене є надзвичайно важливим політичним рішенням, заснованим на консенсусі, що ґрунтується на фундаментальному принципі міжнародного права, згідно з яким усі держави мають суверенне право обирати свій власний зовнішньополітичний курс.

"Водночас слід підкреслити, що основним викликом європейської та євроатлантичної архітектури безпеки сьогодні є дії Російської Федерації, які проявляються в окупації та анексії територій сусідніх суверенних держав, нехтуванні основними принципи міжнародного права та невиконання зобов'язань", — додали в Міністерстві.

Нагадаємо, що процес інтеграції Грузії та України до НАТО розпочався з 2008 року. Тоді Володимир Путін висловлювався проти запровадження процедури інтеграції. Після цих подій почалися проблеми з сепаратистськими республіками Абхазією та Південною Осетією. Пізніше розпочалася війна за участю російських військ в Південній Осетії. Після військових дій Грузія розірвала дипломатичні відносини з Росією.

Як повідомляв портал "Коментарі", Зеленський у розмові з прем'єром Грузії озвучив прохання щодо Саакашвілі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини