Головна Новини Світ Близький Схід США не допустять отримання Іраном ядерної зброї: що відбувається навколо угоди
commentss НОВИНИ Всі новини

США не допустять отримання Іраном ядерної зброї: що відбувається навколо угоди

Іран ніколи не отримає ядерну зброю за мого президентства, заявив американський лідер Джо Байден

29 червня 2021, 14:48
Поділіться публікацією:

Сполучені Штати не допустять отримання Іраном ядерної зброї. Про це заявив у понеділок американський лідер Джо Байден перед переговорами з ізраїльським президентом Реувеном Рівліном в Білому домі. Яка ймовірність, що ядерна угода буде відновлено? Які навколо цієї угоди відбуваються дії? Експерти оцінили для порталу "Коментарі".

США не допустять отримання Іраном ядерної зброї: що відбувається навколо угоди

Ядерна зброя Ірану (фото з відкритих джерел)

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень по Близькому Сходу Микола Замикула акцентує, що заява президента США Джо Байдена щодо неприпустимості одержання Іраном ядерної зброї повністю відповідає його традиційної послідовної позиції. Оцінюючи його значення, експерт звертає увагу на два аспекти.

"По-перше, деяку умовну "дипломатичність", яку Байден проявляє стосовно Тегерану, не варто сприймати за м'якість і потурання. Дійсно, нова адміністрація в Білому Домі скоригувала американську політику на іранському напрямі. На відміну від свого попередника Дональда Трампа, Байден не вважає, що відносно Тегерана необхідно реалізовувати політику максимального тиску — він спочатку говорив про необхідність вирішити конфліктні питання шляхом переговорів. Однак це не означає, що він не розуміє небезпеку, яка виходить від агресивної політики Ірану", — впевнений Микола Замикула.

На його думку, Байден просто вважає, що дипломатія дасть кращі результати в справі стримування іранського експансіонізму. Однак він не ставив під сумнів саму необхідність такого стримування.

"Більш того, висловлена Вашингтоном позиція щодо необхідності коригування угоди 2015 року — на користь прийняття Іраном додаткових зобов'язань (наприклад — щодо обмежень ракетної програми) і посилення контролю за виконанням умов угоди — показує, що Сполучені Штати серйозно налаштовані обмежити іранську експансію і військовий потенціал" , — підкреслює експерт.

По-друге, продовжує Микола Замикула, слід звернути увагу, з нагоди якої події Байден робив свою заяву.

"Воно передувало переговори з президентом Ізраїлю Реувеном Рівліном. Ізраїль залишається ключовим союзником США на Близькому Сході — і водночас саме йому в першу чергу загрожує іранський експансіонізм і потенційне набуття Тегераном ядерного статусу. Не секрет, що поразка Трампа на виборах в США могло викликати певне занепокоєння у Тель-Авіва. Адже попередній президент Сполучених Штатів займав яскраво виражену проізраїльську позицію з усіх регіональних питань. Байден дотримується більш традиційних підходів, і менш радикальний у висловлюваннях. Однак це не означає, що він не буде приділяти увагу проблемам ізраїльських союзників. Навпаки, його останні дії — в тому числі позиція по час травневого загострення палестино-ізраїльського конфлікту — покликані продемонструвати незмінність підтримки Ізраїлю з боку США", — пояснює експерт.

Відповідно, і остання заява з іранського питання також варто розглядати як сигнал, покликаний заспокоїти ізраїльську аудиторію і окреслити червоні лінії для опонентів, впевнений Микола Замикула.

"Щодо перспектив американо-іранських переговорів у Відні з питання ядерної угоди варто звернути увагу на актуальні позиції сторін. Тегеран заявляє, що готовий продовжувати переговори — на цю позицію ніяк не вплинули результати президентських виборів в Ірані, які принесли перемогу консерватора Ібрагіму Раїса. Водночас американці наполягають на необхідності прискорити переговорний процес, — зазначає експерт. — З їхнього боку була висловлена точка зору, що нова угода повинна бути укладена до інавгурації Раїса — протягом найближчих 5-6 тижнів. Вашингтон підкреслює, що хоче отримати результат — і вважає, що для досягнення компромісу такого терміну достатньо. Якщо ж Тегеран до компромісів не готовий — то і затягувати процес переговорів на невизначено довгий термін не має сенсу".

На думку Миколи Замикули, з останніх новин з Близького Сходу видно, що Іран і США ведуть свою гру не тільки за столом переговорів — але і використовують інші методи тиску і посилення своїх позицій.

"У цьому контексті варто розглядати посилення активності проіранських угруповань в інших країнах, яка спостерігається з початку року, а також останні американські удари по їх позиціях в Сирії та Іраку. Сторони підвищують ставки і прагнуть змусити опонента піти на поступки — але поки що успіхів у цьому не домоглися. У будь-якому випадку, нам залишається пильно стежити за ситуацією — судячи з усього, в найближчі пару місяців питання взаємодії Ірану і США буде залишатися вкрай актуальним", — резюмує експерт.

Політолог, конфліктолог Богдан Петренко нагадує, що ще під час виборчої програми Джо Байден заявив, що буде відновлювати діалог з Іраном. І тому ініціатива провести переговори — цілком логічна.

"Більш того, перед домовленостями боку озвучують червоні лінії, які не збираються переходити. І в такому випадку — це ядерна зброя для Ірану, — зазначає політолог. — Певною особливості ситуації додає те, що президентом Ірану недавно був обраний ультраконсервативні Раїсі. Він ще до обрання на посаду перебував під санкціями США і Євросоюзу. Тому переговори, навіть якщо вони відбудуться, не стануть проривом у відносинах США і Ірану. І, швидше за все, їх результат буде нагадувати результат зустрічі Путіна і Байдена, де "сторони домовилися домовлятися". Навіть сам факт зустрічі з підсанкційним політиком вже містити іміджеві ризики для президента США. Тому є питання з обох сторін — антиамериканізм іранської влади і можливість втратити підтримку власного електорату у влади США".

Це ж говорить і про те, що навряд чи сторони чогось досягнуть переговорним шляхом — не перший осіб, а дипломатичних кіл, прогнозує Богдан Петренко.

"Але не виключено, що, з огляду на перспективи "домовлятися" і можливість отримати ще більш жорстокі санкції, Іран не стане педалювати питання ядерної зброї, — розмірковує експерт. — Водночас, сам факт заяви Байденом про можливість домовленостей, каже про сигнал з боку США для відновлення дії "ядерних домовленостей" з яких Штати вийшли за часів Трампа. І які створювали перспективи зняття санкцій з Ірану — в обмін на скасування заходів щодо ядерної програми. Але не факт, що на цій піде Тегеран. Адже Іран хоче стати одним з великих світових гравців. До того ж, вихід з режиму санкції може знизити підтримку влади з боку ісламістських консерваторів".

Нагадаємо, колишній американський президент Дональд Трамп під час звернення після атаки з боку Ірану по військових базах США в Іраку заявив, що Ірану не дозволять мати ядерну зброю.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення


Новини