Головна Новини Світ Близький Схід США оголосили про завершення військової місії: звідки виводять війська
commentss НОВИНИ Всі новини

США оголосили про завершення військової місії: звідки виводять війська

Протягом наступних 12 місяців, але не пізніше за вересень 2025 року війська США повинні вийти з Іраку

сьогодні, 08:22
Поділіться публікацією:

Уряди США та Іраку оприлюднили заяву про згортання військової місії у боротьбі з терористичним угрупуванням "Ісламська держава" в Іраку протягом року. Як передає портал "Коментарі", про це йдеться у спільній заяві США та Іраку.

США оголосили про завершення військової місії: звідки виводять війська

Армія США. Фото: із відкритих джерел

Заява містить три пункти, у першому з яких наголошується, що завершення місії планується протягом наступних 12 місяців, але не пізніше за вересень 2025 року. Щоправда, в заяві немає даних про точний масштаб виведення військ.

У документі йдеться, що відбудеться перехід до двостороннього партнерства у сфері безпеки таким чином, щоб підтримувати іракські сили та зберігати тиск на ІДІЛ.

"По-друге: оскільки Ірак є ключовим членом Коаліції, а також з метою запобігання поверненню терористичної загрози ІДІЛ з північного сходу Сирії, та за умови дотримання умов на місцях та консультацій між Іраком, США та членами Коаліції, військова місія Коаліції, яка діє в Сирії... продовжиться до вересня 2026 року", – йдеться у повідомленні.

По-третє, зазначають США та Ірак, Вища військова комісія зобов'язується призначити процедури, необхідні для досягнення того, що зазначено у вищезгаданих пунктах, терміни та механізми їх виконання, включаючи процедури забезпечення фізичного захисту радників Коаліції, присутніх в Іраку протягом перехідного періоду, відповідно до Конституції та законів Іраку. Практичні кроки щодо виконання цих зобов'язань уже розпочалися.

У заяві також додали, що Ірак подякував коаліції за підтримку та допомогу, надану іракським силам безпеки для протистояння цій спільній загрозі та забезпечення територіальної поразки ІДІЛ в Іраку.

"Ми наголошуємо на необхідності продовження всіх зусиль для того, щоб загроза з боку цієї терористичної організації жодним чином не повернулася", – йдеться у повідомленні.

Читайте також на порталі "Коментарі" — США виділили новий пакет допомоги: що отримає Україна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини