Головна Новини Світ Близький Схід "Талібан" розпочав наступ на афганську столицю
commentss НОВИНИ Всі новини

"Талібан" розпочав наступ на афганську столицю

Бойовики ведуть наступ на місто у всіх напрямках

15 серпня 2021, 12:07
Поділіться публікацією:

Бойовики екстремістського руху "Талібан" почали свій наступ на столицю Афганістану Кабул. Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на пресслужбу МВС Афганістану.

"Талібан" розпочав наступ на афганську столицю

Керівництво "Талібану" наказало бойовикам утриматися від насильства. Фото: Фокус

Зазначається, що бойовики ведуть наступ на місто у всіх напрямках. Деякі ЗМІ з посиланням на уповноважених афганських чиновників повідомляють, що таліби увійшли в околиці Кабула, але бойових дій не було.

Керівництво "Талібану" наказало бойовикам утриматися від насильства у столиці й дозволити безпечно покинути місто усім, хто цього захоче. 

Як раніше писали "Коментарі", поки США і їх партнери виводять війська з Афганістану, бойовики ісламістського руху "Талібан" захоплюють нові території. Днями під контроль талібів перейшли адміністративні центри провінцій Кундуз, Німроз, Джаузджан.

Американські війська залишать Афганістан до 31 серпня 2021 року за рішенням президента США Джо Байдена. Прикладом американців слідують військовослужбовці із 37 країн, що беруть участь в операції "Рішуча підтримка", метою якої є надання допомоги афганським силовикам. Український контингент в кількості 21 військовослужбовця покинув країну 5 червня. "Коментарі" розбиралися, чому після 20 років кровопролитної війни США залишають уряд президента Ашрафа Гані сам на сам з непередбачуваним противником і до яких наслідків для міжнародної безпеки призведе конфлікт в Афганістані.

Таліби хочуть отримати більше важелів тиску на центральний уряд і мати можливість вести переговори з президентом Ашрафом Гані з позиції сили й диктувати свої умови щодо майбутнього розвитку Афганістану. "Талібан" зацікавлений відродити Ісламський Емірат Афганістан — теократично частково визнану державу, яка проіснувала з 1996 по 2001 рік. Тоді ісламісти втручалися в усі сфери афганського суспільства. Афганцям навіть заборонили дивитися фільми, слухати музику, запускати повітряних зміїв, голити бороду. Жінки піддавалися соціальній дискримінації: їм забороняли здобувати освіту, робити кар'єру. Не дивно, чому більш прогресивні жителі великих афганських міст не в захваті від перспективи приходу до влади талібів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини