Головна Новини Світ Близький Схід Таліби знову відклали оголошення нового уряду Афганістану: що заважає їм це зробити
commentss НОВИНИ Всі новини

Таліби знову відклали оголошення нового уряду Афганістану: що заважає їм це зробити

15 серпня таліби зайняли Кабул і оголосили про контроль над усім Афганістаном

6 вересня 2021, 00:26
Поділіться публікацією:

Представники руху "Талібан" знову відклали формування нового уряду в Афганістані. Що заважає це зробити — і які шанси на те, що Захід визнає нову афганську владу? Так само як наслідки подібного рішення.

Таліби знову відклали оголошення нового уряду Афганістану: що заважає їм це зробити

Таліби - фото з відкритих джерел

Генерал армії України, ексглава зовнішньої розвідки України Микола Маломуж зазначає, що стратегічно таліби хочуть вийти на нову модель розвитку держави, але при цьому не втратити обличчя в форматі міжнародної співпраці. Сповідуючи свої духовні принципи, свої правила, але з деякими моментами модернізації.

"Не жорсткий радикальний ісламізм, а певною мірою оновлений. Формування умовного коаліційного уряду з представників різних племен, регіонів — помірних ісламістів, духовних лідерів, в тому числі Хайбатулла Ахундзаде. Також в нього, швидше за все, увійде політичний заступник глави "Талібану" — Абдул Гані Барадар. Він, по суті, головний дипломат талібів і найпублічніший представник руху", — пояснює генерал.

Але поки, підкреслює він, йдуть дискусії. Багато польові командири претендують на керівні посади — у військовому, економічному, політичному блоках, в спецслужбах.

"За нашими оперативними даними, в рядах талібів є протиріччя щодо розподілу посад, а також курсу, зовнішньої політики. Хтось орієнтований на Пакистан, хтось хоче поглиблення відносин з Китаєм, Іраном, Росією, Туреччиною. Саме ці держав можуть посилити свої позиції в даному регіоні. Адже вони фактично заявили, що готові співпрацювати з новим урядом Афганістану, яке формує "Талібан". Але виходячи із якихось спільних цивілізаційних принципів. Тому таліби і готові вибудовувати більш помірна держава, а не те, що було в середині 90-х і початку 2000-х. Так, в основі буде іслам, а основний суд — шаріатський. Однак деякі державні, економічні інституції будуть дотримані, хоч і з деякими обмеженнями. Зате можливі послаблення в певних сферах, в тому числі — навчання і робота для жінок. Демонстрація, що виходять на цивілізований формат існування суспільства і держави. І це дає привід для міжнародного співробітництва. Тому таліби і звернулися до всіх країн і міжнародних організацій із закликом їх визнати і виразом готовності до співпраці", — пояснює Микола Маломуж.

За його словами, певні позитивні посили є. І хоч навряд чи новий афганський уряд буде повною мірою відповідати тим міжнародним принципам, які визнаються в цивілізаційному світі, таліби розуміють — потрібно створювати модель нової економіки і для діалогу між різними силами, рухами, перемогти корупцію, протидіяти наркотрафіку і тероризму.

"Тобто," Талібан "декларує перехід до мирного будівництва, але в форматі своїх ідей. Зрозуміло, що це не буде навіть помірне цивілізаційного типу держава. Будуть жорсткі системи контролю, репресії (вже відомо про ряд страт) щодо тих, хто особливо щільно співпрацював з американцями, порушував принципи ісламу. Навіть якщо якась модель більш-менш поміркованої держави, але з жорстким авторитаризмом, своїм поняттям суду, зі смертною карою", — акцентує генерал.

Він упевнений, що світова спільнота буде насторожено спостерігати за цим. І, швидше за все, багато країн Заходу не підуть на співпрацю.

"Інші ж, заради геополітичних інтересів, можуть відновити відносини. Можливо не по всім секторам, які не дипломатично. Але через спецслужби або окремі бізнес-відносини, без визнання афганського уряду. Навіть ті ж США, яких "Талібан" називає ворогами Афганістану, будуть вести діалог через спецслужби, через спецпредставників: з питань безпеки, обміну викраденими і так далі. Якщо більш цивілізаційні відносини будуть в самому Афганістані, більше будуть просуватися і питання співпраці на міжнародній арені. Але в найближчі роки, США і країни Західної Європи навряд чи підуть на офіційне визнання нового афганського уряду", — прогнозує Микола Маломуж.

Нагадаємо, як тільки останній американський військовий літак покинув територію Афганістану, бойовики "Талібану" відсвяткували свою перемогу пострілами в нічне небо.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини