Головна Новини Світ Близький Схід Великобританія скликає засідання G7 для обговорення афганської кризи: що слід зрозуміти для себе Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Великобританія скликає засідання G7 для обговорення афганської кризи: що слід зрозуміти для себе Україні

Таліби почали загальнонаціональний наступ і захопили більшу частину Афганістану протягом кількох тижнів

23 серпня 2021, 14:23
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон заявив, що скликав на вівторок, 24 серпня, зустріч лідерів G7 для обговорення кризи в Афганістані. Він закликав міжнародну спільноту знайти способи запобігти його ескалацію. Військові експерти розповіли порталу "Коментарі", чому цей конфлікт став можливим, як він може розвиватися далі, що слід зрозуміти для себе Україну.

Великобританія скликає засідання G7 для обговорення афганської кризи: що слід зрозуміти для себе Україні

Афганістан (фото з відкритих джерел)

Генерал армії України, ексглава зовнішньої розвідки України Микола Маломуж підкреслює, що ситуація в Афганістані доводить — спроба копіювати якісь моделі (американські, європейські), тим більше коли вони не просто вводяться, а навіть нав'язуються, не працює.

"В Афганістан вкладали величезні кошти. І що? Україні слід зрозуміти: ми повинні створити СВОЮ модель, на власній ментальній базі, на власній культурі. Чи не керувати нами повинні, а ми формувати своє суспільство, але використовувати передові стандарти. Не обов'язково саме європейські, але обов'язково — загально-цивілізаційні. Свобода, цінність людини, демократія, активні прогреси, антикорупційна модель, яка створюється не тільки на базі поліції та СБУ, а й на відповідних економічних, фінансових умовах, які не дозволяють існувати корупції в принципі, — зазначає генерал. — Потрібен простий невеликий податок на всі формати економіки, бізнесу, торгівлі, зарплати пенсій в 5-10%. І повинна стягувати його не податкова чи не поліція контролювати, а робити все банківська система, автоматично, не дозволяючи створювати систему корупції. Без участі людини — все автоматом у форматі невеликої фінансового навантаження з будь-якої операції. Це, а також перекриття усіх тіньових схем, офшорів дасть нам поштовх. Той самий, який не змогли дати Афганістану ніякі вливання".

Але це, на думку Миколи Маломужа, можливо лише при потужній команді, потужній громадській системі, потужній політичній волі. При всьому тому, чого не було в Афганістані. І, на жаль, чого не проглядається в Україні.

"Суспільство має контролювати й президента, і прем'єра, і ВР, і місцеві органи влади. І мати право вирішального голосу. У нас же робиться ставка на систему придушення. Закриваються медіа, підвищуються податки, тарифи. Це ні до чого доброго не призведе. Ніяка модель, нав'язана ззовні, заснована на авторитаризмі, на придушенні інакомислення, не працює. В Україні повинна бути створена своя модель, причому своєю — новою й потужною — елітою. На жаль, зараз у нас цього немає. А тому немає гармонії в жодній зі сфер — ні в духовній, ні в політичній, ні в економічній, ні в технологічній, ні в ментальній, ні в системі оборони та безпеки. І або ми вивчимо уроки Афганістану і свої власні, або нічого хорошого нас попереду не чекає", — резюмує генерал.

Ексспікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин упевнений, що Україні з ситуації в Афганістані слід зробити такий висновок: будь-яка влада, яка тримається на корупції, майбутнього не має. Навіть якщо вона, як афганська, користувалася підтримкою США, представників ЄС і так далі. Рано чи пізно від неї відвернутися ті, хто підтримував, і зметуть ті, хто давно цього хотів. Як відвернулися від афганської влади недавні союзники — і розправив крила "Талібан".

"Ще один важливий для нас момент. В України та Афганістану загальне те, що частина території є сепаратистськими. У нас це ОРДЛО, в Афгані зараз — Північний Альянс, Панджшерська ущелина, анклав, де створили антиталібанський опір. І цей анклав буде користуватися підтримкою ззовні. А якщо сепаратисти отримують допомогу ззовні, це призводить до тривалого і кровопролитного протистояння. Хто-хто, а ми це розуміємо", — зазначає Влад Волошин.

Тривожним він вважає те, що у всій Центральній Азії, схоже, починається новий виток затяжного конфлікту. І він, прогнозує військовий експерт, буде тривалим, тому що в цьому вузлі зав'язані інтереси низки держав. В тому числі таких потужних геополітичних гравців як США, Китай, РФ, Великобританія, Туреччина, Іран.

"Є недобре передчуття, що починається нова епоха воєн в історії людства. І вона починається саме з Афганістану", — підкреслює Влад Волошин.

Раніше експерти розповіли "Коментарям", які уроки має винести для себе Україна із ситуації в Афганістані.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини