Головна Новини Світ Польща Чи зможе Польща взяти на себе ППО над заходом України: коли буде ухвалено рішення
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи зможе Польща взяти на себе ППО над заходом України: коли буде ухвалено рішення

Польща має на озброєнні 48 багатоцільових винищувачів F-16, які цілком можуть "закрити небо" над частиною України.

23 червня 2022, 10:37
Поділіться публікацією:

Україна вже давно просить західних партнерів закрити небо над країною через постійні повітряні атаки країни-агресора. Але якщо раніше Захід лише висловлював занепокоєння, то зараз найближчий союзник та сусід України Польща почала сама обговорювати цю тему, припускаючи можливість закрити небо над західною частиною України. Поки що обговорюється це на рівні колишнього керівника Бюро нацбезпеки Польщі Станіслава Козея. Як повідомляє портал "Коментарі", своєю думкою він поділився в інтерв'ю "Onet".

Чи зможе Польща взяти на себе ППО над заходом України: коли буде ухвалено рішення

Літак. Фото: з відкритих джерел

Польський урядовець заявив, що Польща може надати Україні протиракетну оборону. Якщо це станеться, це вважатиметься превентивним захистом, бо російські ракети летять у бік Польщі. Водночас, ключовим питанням у розгортанні такої протиракетної парасольки над західною частиною України буде виключно політична відповідальність Варшави.

Головна потужність повітряних сил Польщі – це три ескадрильї F-16. Згідно з базою даних військових потенціалів країн Military Balance від британського Міжнародного інституту стратегічних досліджень, основою повітряних сил Польщі становлять три ескадрильї F-16 Block 52, а загальна кількість цих літаків – 48. Ці літаки, що мають сучасні РЛС, здатні виявляти та супроводжувати малорозмірні цілі на тлі землі, такі як крилаті ракети. А для їх знищення підійде не тільки далекобійна ракета повітря-повітря AIM-120 з дальністю польоту до 105 км, але і набагато дешевша AIM-9 з дальністю пуску до 35 км, або гармата.

Дальність польоту в конфігурації "повітряний патруль" чотири ракети "повітря-повітря" та підвісні паливні баки, відповідно до специфікації для F-16 Block 52 становить 1750 км або кілька годин патрулювання.

Поляки також мають на озброєнні ще й 22 радянські Міг-29, але основна частина запчастин до цих літаків вже була передана Україні.

Якщо підсумувати, можна сказати, що саме завдяки літакам F-16 Польща може ефективно закрити небо над Західною частиною країни. Це дозволить не лише зосередити основну частину літаків, які має Україна, на фронті, але й звільнити ЗРК у низці регіонів, перемістивши їх в інші області більш щільно. Ну, і головний результат – це дозволить збільшити кількість знищених російських крилатих ракет та прикрити більшу кількість важливих об'єктів.

Читайте також на порталі "Коментарі" — час уже підтискає: експерти розповіли, чому Україна має лише один варіант – як бути із зерном у портах.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини