Головна Новини Світ Польща Київ посилює інтеграцію з Варшавою: як це може допомогти перемогти РФ та наблизити Україну до ЄС
commentss НОВИНИ Всі новини

Київ посилює інтеграцію з Варшавою: як це може допомогти перемогти РФ та наблизити Україну до ЄС

Не чекаючи повноцінного членства України в ЄС Польща та Україна запускають інтеграційні процеси

23 травня 2022, 11:42
Поділіться публікацією:

В Україні побував із візитом президент Польщі Анджей Дуда, виступивши перед Верховною Радою. У свою чергу, президент України Володимир Зеленський анонсував законопроект щодо фактичного прирівнювання прав поляків та українців. А також повідомив, що Польща та Україна запровадили спільний митний контроль. Як оцінюєте такі кроки? Що можна сказати про взаємини Польщі та України на даний момент? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Київ посилює інтеграцію з Варшавою: як це може допомогти перемогти РФ та наблизити Україну до ЄС

Володимир Зеленський та Анджей Дуда. Фото: сайт президента України

Наші громадяни зі статусом тимчасового захисту мають право на роботу та доступ до соціальних послуг на рівні з громадянами країн ЄС

На думку народного депутата України VIII скликання, експерта Українського інституту майбутнього Ігоря Попова, посилена співпраця з Польщею є продовженням євроінтеграції явочним порядком.

"Прискорений вступ України до ЄС є одним із пріоритетів для президента Володимира Зеленського і вимагає надання нашій країні статусу кандидата вже на червневому засіданні Ради ЄС, а також прискореної процедури набуття членства. Проте багато питань можна вирішувати паралельно, не чекаючи на проходження всіх бюрократичних процедур у Брюсселі", – наголошує експерт.

Він нагадує, що два місяці тому Україна приєдналася до об'єднаної енергосистеми континентальної Європи ENTSO-E. Мінцифри веде переговори щодо скасування плати за роумінг для українських користувачів у Європі. Єврокомісія ухвалила рішення про лібералізацію українського експорту, і тепер скасовано обмежувальні квоти та тарифи. Українські біженці здобули в європейських країнах фактично право на проживання – і це безпрецедентний випадок. Наші громадяни зі статусом тимчасового захисту мають право на роботу та доступ до соціальних послуг на рівні з громадянами країн ЄС.

"Тепер Зеленський пропонує надати такі права польським громадянам на території України. Коли ця ініціатива покаже свою ефективність, цілком можливим є її поширення на громадян інших країн-партнерів, – зазначає Ігор Попов. – Щодо загального митного контролю, то це має не лише зменшити черги на пунктах пропуску, а й подолати корупцію. Адже одним із індикаторів проблем на кордоні було порівняння митної вартості товарів між оцінкою польської митниці та українською. Наразі через польський кордон значно збільшився імпорт, у тому числі пального. І спрощення митних процедур допоможе у тому числі врегулювати дефіцит бензину на заправках".

Польща у новій військовій реальності має стати тилом України та її армії

Координатор напряму міжнародної політики Центру політичних досліджень "Доктрина" Денис Москалик упевнений, що особливі права для громадян Польщі та спільний митний контроль означають курс на подальше зміцнення зв'язків між Польщею та Україною.

"Зокрема це передбачає глибоку економічну інтеграцію, залучення поляків до економічної діяльності на території України та створення польсько-українського митного союзу, – зазначає експерт. – Наразі відносини Польщі та України можна охарактеризувати як стратегічне партнерство, яке активно розвивається на тлі війни. Проблема в тому, що тривалий час стратегічне партнерство між нашими країнами, незважаючи на підписані домовленості, мало декларативний характер. Йому не вистачало конкретних дій та змісту. Ситуація змінилася після початку повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого".

Польща, наголошує Денис Москалик, проявила себе як один із найактивніших друзів України, постачаючи необхідні озброєння, будучи хабом та шляхом для постачання з боку інших іноземних партнерів, а також важливим транзитним шляхом для української економіки. І водночас – шляхом та притулком для українських біженців.

"Тепер, – продовжує він, – йдеться про інтеграцію, причому в умовах тривалої війни. Це особливо важливо з огляду на те, що Росія здійснює морську блокаду України, а також завдає ракетних ударів на всю глибину української території, виводячи з ладу підприємства військово-промислового комплексу та комунікації. Польща у новій військовій реальності має стати тилом України та її армії, економічною та транзитною опорою для української держави, зіграти визначну роль у тому, щоб Україна вистояла у війні та змогла відновитися".

Крім того, акцентує експерт, Польща зараз займається підвищенням свого міжнародного статусу та авторитету як форпост та захисник Європи на сході. Зростання російської загрози, наголошує Денис Москалик, сприяє цьому, а активна участь у допомозі Україні дає нові можливості для затвердження вищого статусу Варшави на міжнародній арені.

"У цих умовах те, що потрібно Варшаві, – це власний інтеграційний проект з Україною, щоб зміцнити свої позиції, отримані внаслідок війни та російської загрози. Наша ж країна відповідним законам і указам дякує Польщі за допомогу. Бажаючи й надалі мати в її обличчі опору для перемоги у війні та подальшого економічного відновлення, – пояснює експерт. – Думаю, мова надалі йтиме і про економічну інтеграцію, і про спільні підприємства, і про польські інвестиції в українську економіку. Поряд із цим великий інтеграційний проект вступу України до ЄС зараз не вдається реалізувати. Ті ж представники МЗС Франції говорять про 15-20 років, необхідні для вступу України до Євросоюзу. У цих умовах нам слід робити ставку на малий інтеграційний проект із регіональними партнерами, насамперед із Польщею".

Читайте також на порталі "Коментарі" – три місяці війни в Україні , як 9 років в Афганістані: у британській розвідці озвучили втрати РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини