Головна Новини Світ Польща Кордон між Україною та Польщею стане невидимим: що це означає – чому це злить Росію
commentss НОВИНИ Всі новини

Кордон між Україною та Польщею стане невидимим: що це означає – чому це злить Росію

Відносини Києва та Варшави вийшли на новий, небувалий раніше рівень

2 червня 2022, 16:20 comments1772
Поділіться публікацією:

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна та Польща мають “мрію” — організувати загальний контроль над кордоном, який зробить його перетин практично невидимим. Раніше, на початку травня, президент Республіки Польща Анджей Дуда заявив, що кордону між Польщею та Україною фактично не буде на десятиліття, а можливо, що й навіки. Після чого російська пропаганда почала розганяти тезу, що Польща нібито має намір окупувати частину України. Експерти оцінили прикордонні плани Польщі та України, а також істерику Росії із цього приводу.

Кордон між Україною та Польщею стане невидимим: що це означає – чому це злить Росію

Кордон України та Польщі. Фото: з відкритих джерел

Росія розповідає казки про плани Польщі щодо окупації частини України з низки причин

Політолог, голова платформи Єдиний координаційний центр Олег Саакян наголошує на тому, що максимально прозорий транскордонний контроль між Україною та Польщею потрібен, тому що інтеграція між нашими країнами відбувається де-факто. Відповідно така велика кількість міграції (як населення, так і товарів, прикордонної кооперації, сплеск чого стався через війну) створює колосальний потенціал для співпраці в майбутньому. І – однак – створить певну інерцію на роки вперед цього підвищеного попиту на перетин кордону.

"Цілком природно, що обидві держави зацікавлені в тому, щоб зробити цей процес якомога простішим, легким, непомітним. Це дозволить підвищити пропускну спроможність. Підтримати та реалізувати той потенціал відносин, який закладено. Що має свій еквівалент у економічному благополуччі. Адже швидкість, простота руху товарів, людей через кордон – це певні відсотки до ВВП, до зростання добробуту", – пояснює політолог.

Як приклад, він наводить Євросоюз, де країни, не окупувавши, не захопивши одна одну (як подає це РФ щодо транскордонних інтеграційних процесів між Польщею та Україною), не мають меж між собою. Що створює величезні можливості для бізнесу, для креативного класу – щоб жити якісніше та багатше.

На думку Олега Саакяна, Росія розповідає казки про плани Польщі щодо окупації частини України з низки причин.

По-перше, тому що РФ не зацікавлена в тому, щоб країни навколо неї ставали сильнішими, благополучнішими та показували ефективні процеси інтеграції.

По-друге, тому що Росія, в принципі, не зацікавлена в позитивних прикладах інтеграції.

"Адже всі процеси, які запускала сама РФ, відбувалися через примус. Це і Євразійський митний союз, і ОДКБ, і будь-які інші проекти Кремля. Будь-який реальний інтеграційний проект на прикордонні Росії – загроза альтернативної моделі (негативної) того, як можуть кооперуватися країни. Усі такі "кооперації" від Кремля у результаті сприймаються владою РФ як частина єдиного – російського – простору", – наголошує Олег Саакян.

По-третє, Росія думає про міжнародну політику категоріями 19 століття. Де є сильні та слабкі. І слабкі мають підкорятися сильним. Відповідно, якщо хтось десь починає взаємодіяти, то у російській моделі це означає, що хтось когось поглинає або за рахунок когось посилюється.

"Погляньте на взаємини Росії із її найближчими, навіть формальними, союзниками. З Білоруссю, Казахстаном, Вірменією. Це все імперські взаємини, де Росія дивиться зверхньо на своїх, здавалося б, партнерів, сприймаючи їх лише як геополітичні трофеї та ресурси. Тому і в нашій ситуації – Росія міряє собою", – пояснює експерт.

Він наголошує, що є ще один тактичний момент. Позиціонування зближення України з Польщею, "стирання" кордонів між нашими країнами як "окупації" поляками української території, це ще й підігрів пропагандистської тези Кремля про несуб'єктність України. І про те, що нібито не Росія здійснює окупацію України, а це вже історично позначений розділ України. І що нібито всі сусіди України готові вчинити так само.

"Ми пам'ятаємо раніше, як РФ розповідала, що Угорщина нібито має намір окупувати Закарпаття. Навіть малювала карти розділу України. І в цьому випадку просто відбувається реанімування старих тез країни-агресора, – упевнений Олег Саакян. – Все це виключно для виправдання своїх шалених дій в очах власного суспільства – та суспільств, на які російська пропагандистська машина має вплив".

Допомагаючи Україні, Анджей Дуда грає, зокрема, на почутті польського гонору

Політолог, експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник пояснює:

"Росія істерить на будь-які інтеграційні процеси, які відбуваються між Україною та країнами регіону та світу. У свою чергу, українська дипломатія спромоглася налагодити досить потужну комунікацію в регіоні. Польща, країни Балтії, частково Чехія є відкритими союзниками України у війні з Росією. І саме комунікація між Польщею та Україною дає найбільші плоди. Росія бачить, що ті величезні кошти, які вона витратила на те, щоби вбити клин між поляками та українцями – не спрацювали. Усі пропагандистські потуги грати на больових точках історії України та Польщі (а таких, насправді, чимало) закінчилися пшиком".

Для сучасної політики, зазначає політолог, не таке важливе минуле, як те, що відбувається в реаліях нового часу – і здатне допомогти в майбутньому. І в цьому сенсі тих же поляків більше турбує не Волинська різанина, а вбивство їх президента в авіакатастрофі під Смоленськом (йдеться про загибель вранці 10 квітня 2010 року президента Польщі Лех Качинський з дружиною Марією, які вилетіли з Варшави до Смоленська на борту польського уряду -154М, є серйозні підозри, що до минулого приклали руку російські спецслужби (прим. ред.). А українців – не те, як колись вони боролися з "ляхами", а як нинішні поляки допомагають їм боротися з російським агресором. Отже, будь-яке зміцнення зв'язків, включаючи легше перетинання українсько-польського кордону – на руку Києву та Варшаві.

"До того ж президент Анджей Дуда, допомагаючи Україні, грає на патріотичних струнках правого (свого) електорату. На ретроспективних почуттях поляків щодо протистояння із росіянами. А протистояння Польщі з Російською імперією, з Московією, продовжується з 15 століття. Тобто Росія є історичним ворогом Польщі. І допомагаючи Україні, Анджей Дуда грає, зокрема, на почутті польського гонору, – вважає Микола Мельник. – Але якщо польський президент займається питаннями особистого рейтингу, то для України ця підтримка є важливою ще й у стратегічному сенсі. Адже Польща фактично перетворена на перевалочний пункт озброєння, боєприпасів, ГМС, гуманітраки, які йдуть в Україну. І вантажів із продовольством, що йде з Україну. Тобто для нас ця співпраця навіть важливіша, ніж для Польщі. І те, що нашому МЗС вдалося знайти необхідні слова, щоб залучити Польщу до активної співпраці з Україною у протистоянні з РФ, говорить про високий рівень вітчизняної дипломатії. І стратегічне бачення ситуації з боку офіційної Варшави".

Щодо прикордонних планів, треба буде уважно вивчити власне угоди, які будуть підписані, вважає експерт. Лише тоді можна буде визначити, наскільки ця співпраця буде глибокою.

"Але український прем'єр Денис Шмигаль абсолютно вірно зазначив, що через спільний кордон України та Польщі в обидві сторони зараз проходять значні обсяги вантажів. І що в наших країнах усвідомлюють важливість підвищення ефективності функціонування пунктів пропуску на кордоні, – наголошує Микола Мельник. – Також глава Кабміну наголосив, що одним із ключових пріоритетів уряду України є приєднання до режиму загального транзиту ЄС (NCTS)".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Україна та Польща продовжують зближення: експерти розповіли, чому це важливо для обох країн.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини