Польща готується до війни: розробляє законопроєкт на основі досвіду України

Польща розробляє новий закон про захист на основі військових дій в Україні.

У Польщі працюють над законопроєктом про цивільний захист і цивільну оборону, який включатиме плани масової евакуації населення та захист комунікацій. Документ розробляється на основі війни в Україні, заявив очільник Міністерства внутрішніх справ Томаш Сімоняк.

В ефірі Polsat News міністр внутрішніх справ Польщі Томаш Сімоняк розповів детальніше про підготовку країни до можливої війни. За його словами законопроєкт перебуває на кінцевій стадії і залишилось описати фінансові, кадрові питання, а також організацію органів місцевого самоврядування.

"Основна перспектива роботи над цим проєктом – це правила війни в Україні. Це вже не абстрактні ситуації, які ми розглядаємо в мирний час, ми просто дивимося на те, що відбувається в Україні, і на нашу думку, ми повинні адаптуватися до цього", - сказав Сімоняк.

Очільник МВС Польщі вказує, що законопроєкт зосередиться на двох основних пунктах. Першим це стане виділення коштів на національну оборону та захист цивільного населення, зокрема будівництво укриттів та розроблення правил евакуації. Очікується, що з бюджету буде виділятись 5-6 млрд злотих на рік на цю програму. Інший пункт передбачає створення захищених урядових комунікацій.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Польщі пояснили, чому мир з Росією неможливий за режиму Путіна. Очільник польського МЗС Радослав Сікорський вважає, що сучасна Росія порушила зобов'язання, які взяла на себе після Другої світової війни

Також "Коментарі" писали про у Польщі заявили про невирішене історичне питання та виставили ультиматум Україні без якого неможливий вступ до ЄС.