Головна Новини Світ Польща Польща хоче репарацій з боку Німеччини та РФ: про що ця заява – які будуть наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Польща хоче репарацій з боку Німеччини та РФ: про що ця заява – які будуть наслідки

У бажанні отримати репарації від Німеччини за шкоду у Другій світовій влада Польщі розраховує виключно на бонуси всередині країни, на підтримку виборців

15 вересня 2022, 10:07 comments1432
Поділіться публікацією:

Сейм Польщі ухвалив резолюцію про військові репарації з боку Німеччини за збитки під час Другої світової війни. У документі також йдеться, що Польща досі не отримала належної компенсації за збитки внаслідок вторгнення СРСР (втрати компенсуватиме РФ). Про що говорять такі дії поляків? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Польща хоче репарацій з боку Німеччини та РФ: про що ця заява – які будуть наслідки

Сейм Польщі Фото: з відкритих джерел

Польща підштовхує Німеччину до швидшого ухвалення рішень щодо допомоги Україні в рамках протистояння російській агресії

Голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець вважає, що ці заяви Сейму стосуються більше політичних, ніж юридичних бажань Польщі заявити про себе як про країну, з якою Євросоюз, особливо його лідери, зобов'язані рахуватися.

"Питання репарацій давно було розглянуто, прийнято відповідні рішення, проведено виплати ще минулого століття. До останнього часу ця тема не порушувалася, – зазначає експерт. – Зараз же подібні заяви, як на мене, більш політичні. Думаю, з їхньою допомогою Польща підштовхує Німеччину до швидшого ухвалення рішень, пов'язаних із наданням допомоги Україні в рамках протистояння російській агресії. Особливо це стосується постачання важкого озброєння".

Усі об'єктивно розуміють, продовжує Ростислав Кравець, що наступною після України, якщо російській армії якимось дивом вдасться перемогти, стане Польща. З фактичним повторенням сценарію Сталіна-Гітлера, пакту Молотова-Ріббентропа про поділ Європи на сфери впливу між великими агресивними країнами.

"Так що, наголошую, це скоріше заяви про те, щоб німецький уряд відволікся від питань, пов'язаних із "Північним потоком", з тарифами на електроенергію та переоцінив цінності у бік демократичних, європейських. Тих самих, на яких і ґрунтується ЄС, – наголошує експерт. – Що важливіше – стратегічні свобода і незалежність чи тактичне, тимчасове, що базується на заграванні з країною-агресором (РФ) благополуччя жителів Німеччини?".

Щодо "закидання" щодо компенсації в російську сторону – це, на думку Ростислава Кравця, прозорий натяк на те, що Польща не зупиниться у своїй підтримці України та роботі на перемогу над державою-агресором.

Це все просто струс повітря в спробі уникнути неминучої політичної відповідальності за помилкові політичні рішення

На думку політичного експерта Михайла Чаплиги, резолюція Сейму Республіки Польща (РП) має виключно внутрішній характер.

"Йде жорстка політична боротьба між лібералами та правими. Зараз у РП праві при владі і зробили безліч помилок, які дали хороший швидкий популістичний ефект, але згодом призведуть до серйозних проблем як у соціальному, так і в економічному плані. Ось праві і вирішили заздалегідь пошукати "хто повинен" і призначити "зовнішнього ворога" – адже внутрішній ніколи не винен", – вважає експерт.

Він вважає, що перспектив цієї резолюції немає, бо є ще за ПРЛ (полська жечпосполита людова) між ПРЛ і ФРН був підписаний "нульовий" договір, а сучасна РП є правоспадкоємицею ПРЛ.

"Але це дуже небезпечний прецедент, бо по суті закликає до перегляду підсумків Другої Світової війни. Справа в тому, що за її підсумками багато земель теперішньої ФРН виявились польськими. І, якщо ФРН "раптом" погодиться розглянути петицію РП, то натомість цілком може вимагати окуповані землі. Це скринька пандори. Перегляд кордонів та підсумків Другої світової", – застерігає Михайло Чаплига.

Щодо вимог до сучасної РФ – ситуація ще смішніша, вважає він.

"Формально – СРСР звільнив Польщу від німецько-фашистського ярма, а Польща була незалежною республікою членом ООН. У відповідь РФ може виставити рахунок РП за час її перебування у Варшавському Договорі та за звільнення. У результаті, – констатує експерт, – це все просто струс повітря у спробі уникнути уникнути неминучої політичної відповідальності за помилкові політичні рішення та бездарне управління правлячої партії".

Читайте також на порталі "Коментарі" – Генштаб назвав області, де ворог намагається зміцнити першу лінію оборони.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини